Von der Leyen odlučna: Bez obzira na sve, EU uvodi digitalne poreze najkasnije od sredine 2021.

Von der Leyen kaže da digitalno gospodarstvo mora služiti svima, a ne samo nekolicini privilegiranih.

Hina | 10.11.2020. / 17:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ako se do sredine sljedeće godine ne postigne dogovor o digitalnom porezu na međunarodnoj razini, Europska unija će ga sama uvesti, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Naš cilj ostaje konsenzualno rješenje na razini OECD-a i G20. Ali, da ne bi bilo nikakve sumnje: ne postigne li se dogovor o pravednom poreznom sustavu, Europa će djelovati. Novi krajnji rok, sredina 2021. godine, mora biti zadnji, rekla je von der Leyen u svom govoru na godišnjoj konferenciji veleposlanika EU-a.

Na konferenciji koja se ove godine prvi put održava virtualno zbog pandemije koronavirusa sudjeluju veleposlanici 143 Delegacija i Ureda EU-a u svijetu, čelnici vojnih i civilnih operacija EU-a te šefovi predstavništava Europske komisije u 27 zemalja članica.

Mnoge velike digitalne tvrtke iz krize izlaze profitabilnije i s većim tržišnim udjelom nego ikada prije. To je u redu. Ali, naš društveni ugovor očekuje od njih da plate odgovarajući porez kako bi pridonijeli socijalnom tržišnom gospodarstvu. Ne može biti da komercijalni divovi imaju goleme koristi od našeg jedinstvenog tržišta, ali ne plaćaju porez tamo gdje bi trebali, ističe predsjednica Komisije.

Von der Leyen kaže da digitalno gospodarstvo mora služiti svima, a ne samo nekolicini privilegiranih.

Ona je istaknula potrebu reguliranja internetskih platformi, koje imaju golemi utjecaj na pošteno i slobodno tržišno natjecanje, na demokraciju, sigurnost i kvalitetu informacija.

Internetske platforme stekle su golemi utjecaj i ekonomsku snagu. Velika moć zahtijeva odgovarajuća pravila. Naš vrijednosti moraju biti zaštićene online i offline, rekla je von der Leyen.

Zauzela se za snažna pravila za uklanjanje s interneta govora mržnje i terorističke propagande, a da se pritom sačuva sloboda izražavanja.

Govoreći o odnosima sa Sjedinjenim Državama nakon izbora novog predsjednika, von der Leyen kaže da ne treba očekivati da se vrijeme može vratiti pet godina unatrag.

Neke promjene u prioritetima i percepcijama mnogo su dublje od jednog političara ili jedne administracije. I one neće nestati nakon jednih izbora, kaže von der Leyen. Ona ističe da EU mora pokrenuti inicijativu i ponuditi novoj američkoj administraciji suradnju i jačanje partnerstva u mnogim područjima od sigurnosti, održivosti, reguliranja trgovine, ravnopravnih uvjeta na globalnom tržištu do jačanja globalnih institucija.

To nisu samo pitanja EU-a i SAD-a. Naše savezništvo nije samo o nama. To mora biti okosnica novog globalnog savezništva. Tu je riječ o suradnji s novim silama i partnerima koji slično misle od Afrike do Latinske Amerike, Australije do demokratske Azije i puno dalje od toga, rekla je predsjednica Komisije.

Prvo pitanje koje će trebati zajednički rješavati je prevladavanje krize uzrokovane pandemijom covida 19. jer nijedna zemlje to ne može sama riješiti, dodaje von der Leyen.

Za odnose s Kinom, von der Leyen kažu da oni imaju strateško značenje za obje strane i za cijeli cijeli svijet. Naši odnosi su jedni od najzahtjevnijih. Kina je naš pregovarački partner, ekonomski konkurent i sistemski suparnik. Sve odjednom, kaže von der Leyen.

EU ima s Kinom mnogo zajedničkih interesa, poput pitanja klimatskih promjena, dodaje von der Leyen i ističe da je potrebno riješiti pitanje neuravnoteženog trgovinskog i investicijskog partnerstva i dugotrajna pitanja o pravednom pristupu tržištu, reciprocitetu i višku proizvodnje.

Europa je spremna raditi na svim svojim partnerstvima, bilo sa susjedima, konkurentima ili teškim pregovaračima. To je važno za naše interese i za jačanje globalne suradnje u zajedničkom interesu. Međutim, Europa može igrati svoju punu ulogu u svijetu samo ako je interno jaka i ako se brine za sebe, rekla je von der Leyen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti