Vrijednost popularne kriptovalute na najnižoj razini od prosinca 2020: “Mogli bi vidjeti još niže cijene bitcoina”

Inflacija i dalje raste, dionice su u velikim minusima, a investitori se rješavaju rizične imovine, što povlači i kriptovalute u crveno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2022. / 14:56

Pad vrijednosti bitcoina (Foto: Getty Images)

Negativan trend na tržištu kriptovaluta kojem svjedočimo već mjesecima nastavlja se i dalje. Minusima i crvenilu na burzi nema kraja te je ukupna vrijednost kriptotržišta nakon što je tijekom vikenda na tom tržištu izbrisano više od 200 milijardi dolara, sada pala ispod bilijun dolara.

Bitcoin (Foto: AFP) Svako deseto kućanstvo eurozone investiralo je novac u kriptovalute

Zadnji put takva je situacija, odnosno vrijednost manja od bilijuna bila u prvom mjesecu prošle godine. U najbolje vrijeme za kripto, što je bilo u studenom prošle godine, vrijednost cjelokupnog tržišta približila se 3 bilijuna, no onda je uslijedio pad te je samo tijekom protekla dva mjeseca izbrisano više od bilijun dolara vrijednosti.

Najveća pažnja usmjerena je najpopularnijoj kriptovaluti bitcoinu koji je prvi put od prosinca 2020. pao ispod 24 tisuće dolara. Ove godine u minusu je oko 50 posto, a u velikom minusu je i ether čija vrijednost sada iznosi manja od 1200 dolara, a u studenom je zamalo dosegnula 5 tisuća dolara.

Razlog za nastavak pada kriptoimovine investitori vide u rješavanju rizične imovine investitora uslijed daljnjeg rasta inflacije i povećanja globalne gospodarske nesigurnosti. Također, na CNBC-u naglašavaju i najavu povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi.

Christine Lagarde Predsjednica Europske središnje banke žestoko kritizirala kriptovalute, smatra da su bezvrijedne

Vrijednost kripta, vjeruje potpredsjednik mjenjačnice kriptovaluta Luna Vijay Ayyar, još nije doseglo svoju najnižu točku nakon koje bi se mogao očekivati oporavak i početak rasta. Podsjetio je na ranije krize i pad vrijednosti kada je bitcoin pao oko 80 posto u odnosu na raniju najvišu vrijednost. Trenutačno je taj pad u odnosu na vrhunac iz studenog prošle godine na 63 posto, što je po njemu jedna od indikacija da bi se pad mogao nastaviti.

Tijekom sljedećih mjesec-dva mogli biti vidjeti još niže cijene bitcoina, upozorio je Ayyar.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti