Washington tuži Google i Facebook zbog netransparentnosti u političkom oglašavanju

Facebook i Google već su obećali transparentnost i otkrivanje tko financira takve objave, kao i da će učiniti dostupnima arhive o tom predmetu.

Martina Čizmić | 05.06.2018. / 11:05

Google i Facebook (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Američka savezna država Washington u ponedjeljak je najavila tužbu protiv Googlea i Facebooka, koje krivi za kršenje lokalnog zakona o političkom oglašavanju.

U zakonu stoji da subjekti koji prodaju oglasni prostor za političke poruke, kao što su to činila dva tehnološka giganta, moraju "sačuvati informacije o onima koji su ih zakupili" i javno ih objaviti, stoji u priopćenju saveznog odvjetnika Boba Fergusona.

Država Washingon, čiji je glavni grad Seattle, optužuje Google i Apple da to ne čine već nekoliko godina.

Izborni kandidati i političke grupacije tim su tvrtkama platili oko 3,4 milijuna dolara u posljednjih deset godina, tvrdi Ferguson.

Zakon se "odnosi na sve, bilo da je riječ o malim gradskim novinama ili velikim tvrtkama", dodao je odvjetnik, istaknuvši kako stanovnici "imaju pravo znati tko je platio političke oglase".

Politički oglasi česti su u Sjedinjenim Državama, a postali su osjetljiva tema nakon optužbi o ruskom uplitanju na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Facebook i Google već su obećali transparentnost i otkrivanje tko financira takve objave, kao i da će učiniti dostupnima arhive o tom predmetu.

Alati koje implementiramo postavljaju nove standarde za online oglašavanje, komentirao je Rob Leathern iz Facebooka za agenciju AFP.

Ferguson je "potaknuo važna pitanja i mi ćemo to što prije riješiti", dodao je predstavnik Facebooka.

Glasnogovornik Googlea AFP-u je rekao da je ta grupacija "u potpunosti predana transparentnosti i objavi informacija o političkom oglašavanju".

"Trenutačno provjeravamo žalbu i surađujemo s uredom odvjetnika."

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti