WHO dao nove preporuke za treću dozu: Evo tko bi se i pod kojim uvjetima trebao dodatno cijepiti

Iako WHO nije imenovao pojedina cjepiva, u ovu kategoriju spadaju cjepiva koja proizvode Sinovac, Sinopharm i Bharat Biotech.

Hina | 09.12.2021. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je preporučila da bi osobe koje su imunokompromitirane ili su primile inaktivirano cjepivo protiv bolesti COVID-19 trebale primiti tzv. booster dozu kako bi se zaštitile od slabljenja imuniteta.

Brojne zemlje cijepe booster dozama, ciljajući stariju populaciju i ljude sa zdravstvenim problemima, no zabrinutost zbog nove, lakše prenosive omikron varijante potaknule su neke da prošire cijepljenje boosterom na veći dio svoje populacije.

Slika nije dostupna Spremate se na booster dozu? Pogledajte koja cjepiva daju najbolju zaštitu

Sa stopama procijepljenosti koje su zabrinjavajuće niske u većem dijelu zemalja u razvoju, WHO je proteklih mjeseci govorio da je prioritet davanje prvih doza umjesto boostera.

Govoreći na brifingu za novinare, predsjedatelj Strateške savjetodavne skupine stručnjaka za imunizaciju (SAGE), Alejandro Cravioto, rekao je da cjepiva pružaju snažnu razinu zaštite protiv ozbiljne zaraze barem šest mjeseci, iako podaci pokazuju da imunitet opada kod starijih i bolesnih.

Trenutačno nastavljamo podržavati potrebu za jednakošću distribucije cjepiva i korištenja treće doze samo kod onih sa zdravstvenim problemima ili onih koji su primili inaktivirano cjepivo, rekao je.

Cjepiva protiv bolesti COVID-19 štite "vrlo dobro" šest mjeseci nakon posljednje doze s "manjim, skromnijim opadanjem" u zaštiti, rekla je Kate O'Brien, direktorica WHO-ova odjela za imunizaciju.

Slika nije dostupna Omikron je promijenio sve: ECDC ističe tri ključne preporuke, a jedna od njih sad je važnija nego ikad

Inaktivirana cjepiva koja uzimaju virus SARS-CoV-2 i inaktiviraju ga ili ubijaju koristeći kemikalije, toplinu ili radijaciju izrađivali su kineski proizvođači Sinovac Biotech, državna tvrtka Sinopharm i indijska tvrtka Bharat Biotech. Njima je WHO odobrio hitnu upotrebu.

Čelnici WHO-a u četvrtak nisu imenovali pojedina cjepiva. UN-ova agencija je u listopadu preporučila da osobe starije od 60 godina koje su primile Sinopharm ili Sinovac uzmu dodatnu dozu.

Cjepivo Johnson & Johnson, koje se uzima u jednoj dozi, još je učinkovito, no podaci kliničkih ispitivanja tvrtke o uzimanju dvije doze pokazuju dobrobit daljnjeg cijepljenja, rekao je Cravioto u četvrtak.

Slika nije dostupna Kratki vodič o "booster" dozi: Saznajte trebate li testirati razinu antitijela te koje cjepivo i kad primiti

Neke zemlje, uključujući Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Tajland, daju booster doze onima koji su cijepljeni kineskim cjepivima zbog zabrinutosti da nisu toliko učinkovita protiv lakše prenosivih varijanti koronavirusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti