YouTube ima više od milijardu mjesečnih posjetitelja, ali Googleu ne donosi profit!

Google još nije uspio pronaći učinkovit način na koji bi unovčio više od milijardu mjesečnih korisnika njihovog video servisa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2015. / 09:47

YouTube ima više od milijardu mjesečnih posjetitelja, ali Googleu ne donosi profit!

Googleovci su na vrijeme prepoznali potencijal YouTubea i krajem 2006. godine preuzeli su ovu kompaniju, odnosno video servis za 1,65 milijardi dolara. Od tada YouTube bilježi stalni rast broja korisnika, odnosno objavljenih i pregledanih videozapisa te se s vremenom pretvorio u, kako su ga nazvali na Wall Street Journalu, 'pravi kulturni fenomen'. Danas videozapise na ovom servisu svaki mjesec pregleda preko milijardu ljudi, no prema informacijama koje su objavili na WSJ-u, čini se da Googleovci još nisu uspjeli kapitalizirati popularnost YouTubea i tu veliku korisničku bazu. U prošlosti se puno pisalo o mogućnostima monetizacije YouTubea – Google priprema i verziju na kojoj neće biti reklama, ali na kojoj će se morati plaćati mjesečna pretplata, namjeravaju zarađivati i kao glazbeni servis, a eksperimentirali su i sa specijaliziranim kanalima kojima bi se pristup naplaćivao.

No, problem je što su korisnici do sada navikli kako je sav sadržaj na YouTubeu besplatan tako da u Googleu na najveću zaradu mogu računati od oglašavanja. Veliki iskorak na tržištu oglašavanja na YouTubeu napravljen je prošle godine kada su prihodi porasli s tri milijarde dolara u 2013. godini na četiri milijarde u 2014. godini, ali niti s tako velikim povećanjem prihoda Google nije uspio ostvariti profit, već su se zadržali oko pozitivne nule. Iako novinari WSJ-a tvrde kako je jedan od najvećih problema YouTubea taj što korisnici videozapise ne gledaju na njihovom servisu, već na drugim stranicama na kojima se postavljaju, iz Googlea su za Business Insider rekli kako većina njihovog prometa dolazi direktno s njihove stranice YouTube.com ili s njihove mobilne aplikacije. U Googleu razmišljaju o načinima na koje će u budućnosti povećati zaradu s YouTubea korištenjem većeg broja video oglasa, ali i s novim načinom ciljanog oglašavanja koji se oslanja na podatke s Googleove tražilice. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti