YouTube priprema novu verziju kanala za djecu mlađu od deset godina

Neprimjereni sadržaji su, nažalost, sastavni dio weba, stoga je jedna od ključnih stvari na što bolji način zaštititi najmlađe od takvih sadržaja, pa se YouTube odlučio na hvale vrijedan potez.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 18.03.2014. / 12:03

YouTube priprema novu verziju kanala za djecu mlađu od deset godina

Postanite fan na Facebooku ako već niste!

Neprimjereni sadržaji su, nažalost, sastavni dio weba, stoga je jedna od ključnih stvari na što bolji način zaštititi najmlađe od takvih sadržaja, pa se YouTube odlučio na hvale vrijedan potez.

Korištenje računala i ostalih uređaja za pristup internetu postalo je sasvim normalno za sve, pa tako i djecu. Na stranu sada koliko je dobro da se klinci „zakače“ na web i kako će roditelji pronaći pravu mjeru da cijela priča ne poprimi obrise ovisnosti, taj dio će svatko za sebe morati odraditi, no zaštita djece je prioritet svih prioriteta. Bilo za edukativne, bilo za zabavne namjene djeca će svakim danom sve više biti, uvjetno rečeno, prisiljena koristiti računala i web, uostalom već danas su mnogi skloni ustvrditi kako je računalna nepismenost nešto što se ne smije dogoditi, iako je takav stav vjerojatno malo preradikalan.

Uglavnom, YouTube, najveći i najpopularniji web servis za dijeljenje i reprodukciju video datoteka odlučio se u budućnosti implementirati svoju posebnu verziju koja će biti prilagođena djeci mlađoj od deset godina. Proces izrade još nije krenuo, ali je pripremljen koncept i s YouTubea već traže producente koji bi sudjelovali u kreiranju ovog posebnog kanala. Namjena je potpuno jasna – napraviti YouTube verziju koju će najmlađi moći pregledavati sami, a da pritom roditelji budu potpuno mirni i nemaju potrebu stalno kontrolirati da njihovo dijete ne bi „naletjelo“ na sadržaj koji je sve samo ne prikladan.

YouTube, istina, već ima poseban kanal Education, koji je, kao što mu i samo ime govori, namijenjen edukaciji, pritom ima implementirane protokole koji filtriraju i blokiraju upitni sadržaj, ali je tu problem što se na ovom kanalu prikazuju oglasi. Dakako, oglasi se ne filtriraju posebno, stoga nije nemoguće da se među njima pojavi neki koji nije namijenjen djeci i to je jedan od razloga zašto YouTube želi napraviti unikatnu verziju samo za najmlađe. Kada će ovaj novi koncept zaživjeti, ne znamo, ali znamo kako bi bilo dobro da se to dogodi čim prije, baš kao što bismo voljeli da i ostali „veliki igrači“ slijede ovakav primjer.  

Izvor: The Information

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti