Za dvije godine stiže najjeftiniji Teslin automobil, stajat će samo 25 tisuća dolara

Musk je ponovno spomenuo novo vozilo koje će se proizvoditi u Kini, a iako nema službeno ime, mediji ga nazivaju Teslom 2.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2021. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Elon Musk već je spominjao planove o razvoju najjeftinijeg Teslina automobila koji mogao biti potpuno autonoman, a na jučerašnjem sastanku sa zaposlenicima kompanije otkrio je kada bi ga kompanija mogla predstaviti - već za dvije godine. Iako to nije njegovo službeno ime, mediji nadolazeće vozilo nazivaju Tesla 2. O njemu nema previše detalja, no poznate su dvije stvari koje će s njim Tesla pokušati ostvariti.

Slika nije dostupna Elon Musk oglasio se o novom Teslinom vozilu po svemiru, otkrio kada bi ga mogli očekivati "ako ne bude mega drame"

Prvo je pristupačna cijena te se Musk nada kako će se na tržištu prodavati po cijeni od 25 tisuća dolara, a druga je, dakle, njegova autonomnost. Musk očekuje kako će njihov softver za upravljanje vozilima biti toliko dobar da će omogućiti potpunu autonomnost, tako da ljudi u njemu neće trebati niti držati ruke na volanu.

S jednom izjavom Musk je čak dao naslutiti kako možda neće biti niti moguće držati ruke na volane jer taj automobil možda čak neće imati volan: Želimo li da ovaj automobil ima volan i pedale?, upitao je prisutne na sastanku, prenijeli su medijima zaposlenici koji su sudjelovali na njemu, a žele ostati anonimni. Iako s Muskom nikada ne možemo biti sigurni, no trenutačno se predstavljanje automobila bez volana već 2023. godine čini skoro pa nemogućim jer, osim unaprjeđenja tehnologije, problem je i regulativa jer, naravno, takva vozila nisu dozvoljena na cestama.

Dok je u dio s autonomijom teško povjerovati, nadamo se kako će Tesla ostvariti najave vezane uz cijenu. Tako nisku cijenu (nisku po standardima električnih automobila) Tesla bi trebala ostvariti s novim načinom proizvodnje baterijskih ćelija s kojim se troškovi smanjuju za više od 50 posto.

Slika nije dostupna Američki regulator pokrenuo istragu o autopilotu: Zašto se Teslini automobili zalijeću u parkirane policijske i druge automobile?

Tesla 2 trebala bi se proizvoditi u Teslinoj tvornici u Kini i globalno izvoziti, a iz kompanije su prošle godine najavili i otvaranje centra za istraživanje i razvoj u kojem bi se “u kineskom stilu” razvijao električni automobil.

S obzirom na to da je do najavljenog predstavljanja ostalo još dvije godine, za očekivati je da će se tijekom tog vremena pojaviti različite glasine o njegovim opcijama te će biti zanimljivo vidjeti njegov dizajn, snagu motora, izdržljivost baterije itd.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti