Za korištenje društvenih mreža osoba mlađih od 16 godina tražit će se pristanak roditelja

Pristanak roditelja bit će potreban ne samo za društvene mreže poput Facebooka i TikToka, već i za Reddit, Bumble i druge internetske platforme i aplikacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O potencijalnim štetnim posljedicama korištenja interneta, smartphonea, a pogotovo društvenih mreža slušamo godinama, no dok neki pokušavaju pronaći nekakav balans i pokušati što manje koristiti telefone, mnogi na takva upozorenje samo odmahuju rukom. Najteže negativne posljedice, čini se, pretjerano korištenje digitalnih tehnologija ostavlja na djecu i mlade.

Slika nije dostupna Facebook popustio pod pritiskom i pauzirao razvoj Instagrama za djecu

Nedavno je na Weekend Media Festivalu gostovao njemački neuroznanstvenik Manfred Spitzer koji godinama proučava negativan utjecaj telefona i interneta na mlade te je njegova poruka roditeljima prilično dramatična. Također, Facebookova interna istraživanja također su pokazala koliko Instagram može biti štetan za mlade, pogotovo za tinejdžerice.

Na pitanje što možemo napraviti da bi zaštitili mlade koji sate i sate provode uz ekrane na virtualnim mjestima na kojima im prijete brojne opasnosti, konkretnog odgovora nema. Jasno, roditelji mogu razgovarati sa svojom djecom, upozoriti ih i educirati na takve opasnosti, no često su i roditelji sami pogubljeni u virtualnim svjetovima i djeci sami daju u ruke mobitele i tablete kako bi imali malo mira i vremena za sebe.

Tako danas imamo djecu koja još nemaju niti deset godina, a već imaju otvorene profile na mrežama poput TikToka i Instagrama, često i bez roditeljskog znanja.

U Australiji žele takvoj praksi stati na kraj te namjeravaju, poučeni raznim istraživanjima i brojnim informacijama o negativnom utjecaju društvenih mreža na mlade, uvesti roditeljsko dopuštenje za korištenje društvenih mreža i nekih foruma za mlađe od 16 godina. Dakle, ako netko mlađi od 16 želi koristiti Facebook, TikTok, ali i Reddit ili Bumble, prvo će njihovi roditelji tim internetskim platformama i kompanijama morati dati svoje dopuštenje.

Prema prijedlogu tog zakona, kompanijama koje ne budu poštivale nova pravila prijete velike kazne - do čak 7,5 milijuna dolara.

Slika nije dostupna Bajke su dobile modernu ulogu: Djecu i odrasle uče o opasnostima digitalnog svijeta

U razgovoru za CNN, Facebookova direktorica javnih politika za Australiju i Novi Zeland Mia Garlick rekla je kako kompanija trenutačno proučava novi zakon te da shvaćaju kako australski zakoni o privatnosti evoluiraju zajedno s inovacijama i novim tehnologijama koje danas koristimo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti