Zasad nisu povezane: Južna Koreja istražuje dva slučaja smrti nakon cijepljenja protiv COVID-19

KDCA istražuje uzroke smrti, no nije potvrdila nikakvu uzročnu vezu s cjepivom.

Hina | 03.03.2021. / 10:15

Cijepljenje
Cijepljenje, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Južnokorejske vlasti u srijedu su objavile da istražuju smrt dviju osoba, obiju s komorbiditetima, koje su umrle u danima nakon primitka cjepiva AstraZenece protiv COVID-19.

Štićenik doma za starije i nemoćne s cerebrovaskularnom bolešću u dobi od 63 godine razvio je simptome, uključujući visoku temperaturu, pošto je četiri dana ranije primio cjepivo, izvijestio je ravnatelj Korejske agencija za kontrolu i prevenciju Jeong Eun-kyeong.

Taj je muškarac u utorak bio premješten u veću bolnicu, ali umro je nakon simptoma trovanja krvi i upale pluća, prenosi novinska agencija Yonhap.

Drugi pacijent bio je u pedesetim godina, srčani bolesnik s dijabetesom, a umro je u srijedu jer je pretrpio višestruki srčani udar dan pošto je primio cjepivo, navodi agencija.

KDCA istražuje uzroke smrti, no nije potvrdila nikakvu uzročnu vezu s cjepivom.

Agencija je ranije rekla da će isplatiti naknadu veću od 430 milijuna wona (383.466 dolara) za smrti od cjepiva protiv COVID-19.

KDCA provodi epidemiološka istraživanja s relevantnim lokalnim vlastima kako bi potvrdila bilo kakvu vezu s cijepljenjem, navodi Jeong.

Glasnogovornica AstraZenece u Seulu rekla je da tvrtka nema komentara.

Jeong je kazao da nije bilo smrtnih ishoda od primitka cjepiva protiv COVID-19 proizvođača AstraZenece ili Pfizer/BioNTecha. Međutim, pozvao je ljude da se cijepe kada su dobrog zdravstvenog stanja.

U skupini cijepljenih osoba 207 ih je imalo reakcije, uključivo tri slučaja ozbiljne alergijske reakcije, poznate kao anafilaksija, navodi KDCA.

Južna Koreja počela je svoje stanovništvo cijepiti prošli tjedan. U utorak do ponoći prvu dozu AstraZenecina cjepiva primilo je 85.904 ljudi, a 1524 primilo je Pfizerovo.

Južna Koreja potvrdila je 444 novozaražene osobe u utorak, čime je ta zemlja ukupno imala 90.816 zaraženih i 1612 umrlih od COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti