Dok su milijuni s nevjericom gledali izvještaje iz Pariza i vatru kako guta povijesnu katedralu Notre Dame, oni koji su poželjeli te videosnimke pogledati na YouTubeu doživjeli su neugodno iznenađenje.

Notre-Dame u plamenu (Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP) IZGORJELA KATEDRALA NOTRE-DAME Spašeni su neprocjenjivi artefakti, francuski predsjednik poručio: "Obnovit ćemo je"

Naime, YouTube je snimke koje su objavljivane samo nekoliko minuta nakon izbijanja požara, označio kao "lažnu vijest" i počeo pokazivati članke o terorističkom napadu na SAD u rujnu 2001. godine.

Sustav koji se trebao boriti protiv lažnih vijesti tako je pogrešno identificirao snimke i dodatno uzbunio gledatelje koji su, u prvi tren, pomislili da se radi o novom terorističkom napadu.

Iako su poveznice na članke i informacije na internetskim enciklopedijama ubrzo uklonjene, korisnici su već napravili screenshotove i podijelili informaciju po društvenim mrežama. Naravno, uz sarkastične komentare.

 

 

Iz YouTubea su pojasnili kako su se dodatne informacije pojavile jer su algoritmi koji analiziraju sadržaj videosnimki "procijenili" kako se radi o lažnoj vijesti. Nakon što je to primijećeno, ručno su ugašeni.

Ovo je možda i najbolji primjer kako algoritmi, napravljeni i implementirani u najboljoj namjeri, nisu savršeni i lako mogu legitiman sadržaj označiti kao lažan.

Izvor: BuzzFeedNews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju