Dok su milijuni s nevjericom gledali izvještaje iz Pariza i vatru kako guta povijesnu katedralu Notre Dame, oni koji su poželjeli te videosnimke pogledati na YouTubeu doživjeli su neugodno iznenađenje.

Naime, YouTube je snimke koje su objavljivane samo nekoliko minuta nakon izbijanja požara, označio kao "lažnu vijest" i počeo pokazivati članke o terorističkom napadu na SAD u rujnu 2001. godine.

Sustav koji se trebao boriti protiv lažnih vijesti tako je pogrešno identificirao snimke i dodatno uzbunio gledatelje koji su, u prvi tren, pomislili da se radi o novom terorističkom napadu.

Iako su poveznice na članke i informacije na internetskim enciklopedijama ubrzo uklonjene, korisnici su već napravili screenshotove i podijelili informaciju po društvenim mrežama. Naravno, uz sarkastične komentare.

 

 

Iz YouTubea su pojasnili kako su se dodatne informacije pojavile jer su algoritmi koji analiziraju sadržaj videosnimki "procijenili" kako se radi o lažnoj vijesti. Nakon što je to primijećeno, ručno su ugašeni.

Ovo je možda i najbolji primjer kako algoritmi, napravljeni i implementirani u najboljoj namjeri, nisu savršeni i lako mogu legitiman sadržaj označiti kao lažan.

Izvor: BuzzFeedNews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju