Zabilježen porast isporuka na tržištu osobnih računala

Analitičke kompanije nemaju jednake informacije o stanju na tržištu PC-a prošle godine, a ako ćemo vjerovati IDC-u u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježen je porast od 0,7 posto

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.01.2018. / 12:46

PC (Foto: :Thinkstock) (Foto: :Thinkstock)

Prema informacijama objavljenim iz IDC-a tržište osobnih računala u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježilo je porast isporuka od 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Iako je za cijelu godinu zabilježeno smanjenje isporuka od 0,2 posto, ove brojke ipak pokazuju stabilizaciju tržišta tradicionalnih osobnih računala koje je već dugo godina u krizi. Prošla se godina pokazala najstabilnijom za PC tržište još od 2011., napominju iz IDC-a, a tijekom 2017. isporučeno je skoro 260 milijuna računala. Što se posljednjeg kvartala tiče, kada je potrošnja najveća, isporučeno je više od 70 milijuna računala, što je bolje od očekivanja tržišnih analitičara koji su očekivali pad isporuka od 1,7 posto.

Kao i do sada, tržištem je tijekom razdoblja od listopada do prosinca dominirao HP koji je zauzeo 23,5 posto globalnog PC tržišta uz porast od 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na drugom mjestu ostao je Lenovo koji je zauzeo 22,2 posto tržišta, dok se na trećem mjestu smjestio Dell s 15,7 posto globalnog tržišta osobnih računala. Apple je na četvrtom mjestu – zauzeli su 8,2 posto tržišta uz rast od 7,3 posto, dok peto mjesto dijele Asus i Acer sa 6,4 posto, ali i padom broja isporuka u odnosu na posljednji kvartal 2016. godine.

Jay Chou iz IDC-a za ZDnet rekao je kako su rezultati na tržištu osobnih računala ohrabrujući jer su ostvareni u izazovnom vremenu za osobna računala, a rast je ostvaren, među inim, povećanom potražnjom za novim tankim i laganim modelima prijenosnika s baterijama koje mogu izdržati cijeli (radni) dan.

No, informacije analitičke kompanije Gartner nisu u skladu s rezultatima IDC-a te je prema njima ponovno zabilježen pad isporuka računala od dva posto u četvrtom kvartalu, dok je za cijelu godinu zabilježen pad od 2,8 posto za cijelu prošlu godinu. Što se budućnosti tržišta tiče, u Gartneru predviđaju kako korisnici neće toliko tražiti jeftinije uređaje, već će kvalitetu i funkcionalnost staviti ispred cijene, što znači da se može očekivati porast prosječne prodajne cijene računala, odnosno povećana profitabilnost za PC kompanije.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti