Zabrana komentiranja ispod videa: YouTube se odlučio na radikalan potez

Kako bi se "bolje zaštitila djeca i obitelji", YouTube će onemogućiti komentare na videozapisima s mlađim maloljetnicima, kao i na dijelu videa sa starijim maloljetnicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.03.2019. / 09:59

YouTube (Foto: Getty images)

Nakon što se Google nedavno ponovno našao na udaru javnost, ali i oglašivača zbog neprimjerenih i pedofilskih komentara ispod videozapisa s djecom, iz ove kompanije odlučili su se na radikalan potez s kojim bi trebali osigurati da se slične situacije više nikada ne ponove. Tako su prošlog tjedna najavili zabranu komentiranja za videozapise u kojima se nalaze djeca, kako bi se "bolje zaštitila djecu i obitelji".

Problemi koje YouTube ima s videozapisima namijenim najmlađima traju jako dugo – osim što su se u komentarima ispod takvih videa povezivali pedofili koji su ostavljali grozne komentare, problem je bio i u preporučenom sadržaju pa bi se djeci nakon crtića, među preporučenim sadržajem, predlagali videozapisi teorija zavjere poput videa o tome kako je Zemlja ravna ploča i slično.

Prvi korak bio je blokiranje komentara samo ispod videa koje su komentirali predatori, kao i gašenje kanala povezanih s takvim korisnicima, no kako bi spriječili slične komentare i na drugim videima, iz ove su kompanije zaključili da je najbolje jednostavno onemogućiti ljudima komentiranje na svim videozapisima s djecom, odnosno mlađim maloljetnicima.

YouTube (Foto: AFP) Dio oglašivača povukao oglase: YouTube opet ima veliki problem s pedofilima

Google se na zabranu komentiranja odlučio nakon što su pedofilski komentari počeli utjecati na njihovu zaradu jer je dio oglašivača povukao oglase s YouTubea nakon što je otkriveno da se njihovi oglasi prikazuju uz videa s takvim komentarima. Kompanije nisu htjele plaćati Googleu dok se taj problem ne riješi (naravno, riječ je i o lošem PR-u za brendove), tako da bi zabrana komentiranja mogla biti rješenje koje će zadovoljiti sve strane.

Proces potpune zabrane komentara ispod videa s djecom trajat će nekoliko mjeseci, no ipak se neće odnositi na apsolutno sve videozapise.

Prema novim pravilima, videozapisi s bebama i malom djecom koje uploadaju roditelji ili videa koje postavljaju poznati korisnici i influenceri na YouTubeu automatski će imati zabranu komentiranja, dok će se videi sa starijim maloljetnicima moći komentirati, osim u slučajevima specifičnog sadržaja koji bi mogao privući pedofile, poput gimnastičkih vježbi i slično.

Zabrana komentiranja za videozapise s djecom ipak se neće odnositi na apsolutne sve korisnike jer će dio YouTubeovih partnera poput blogera koji objavljuju obiteljski sadržaj moći objavljivati videe koji će se moći komentirati, no prvo će morati dokazati da je riječ o sadržaju koji ne bi trebao privući komentare predatora te će morati aktivno moderirati komentare.

Izvor: YouTubeov blog
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti