Zadnja faza leta oko svijeta: Zrakoplov na solarni pogon sletio u New York

Put oko svijeta bez ijedne kapi goriva...

Monika Nožić Monika Nožinić | 12.06.2016. / 11:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Eksperimentalni zrakoplov na solarni pogon "Solar Impulse 2" u svojoj posljednoj fazi puta sletio je u New York.

Prije nego što je sletio na Međunarodni aerodrom John F. Kennedy, zrakoplov švicarske proizvodnje preletio je iznad Kipa slobode.

"Solar Impluse 2", koji za cilj ima promoviranje čiste energetske tehnologije, sinoć je poletio s aerodroma u Pennsylvaniji. Prema planu, eksperimentalna letjelica trebala je prema "Velikoj jabuci" krenuti u ponedjeljak navečer, ali je zbog pljuskova i oluje s grmljavinom u tom području morala ostati prizemljena.

U rekordnom pokušaju svijet preleti bez ijedne kapi goriva, zrakoplov na solarni pogon krenuo je na svoje prvo putovanje iz Abu Dhabija u ožujku.

Avion SI2, koji leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 000 solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugima kao ona na Airbusu A380), ukupno će preletjeti 35 000 kilometara.

Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj leti 8 500 metara.

Put ga je dosad odveo preko Indije, Mjanmara, Kine i Japana. Zrakoplov je postavio rekord za najduži let na sunčevu energiju kad je bez zaustavljanja preletio gotovo 8 300 kilometara iz Japana do Havaja.

Prije nego što sleti na krajnje odredište u Abu Dhabiju, Solar Impulse 2 nastavit će svoj put oko svijeta preko Atlantskog oceana, Sjeverne Afrike i Europe.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti