Zanimljivo istraživanje otkrilo tko i u kakvim uvjetima najviše može širiti koronavirus

Rezultati ove studije moći će se primijeniti i na ograničavanje širenja drugih bolesti koje se prenose zrakom, kao što su sezonska gripa ili prehlada.

Martina Čizmić | 06.12.2021. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studije koje proučavaju koronavirus i njegovo širenje otkrile su zanimljiv podatak o tome tko je odgovoran za najveće širenje virusa.

Istraživanje je provelo Državno sveučilište Colorado (CSU), a originalno je bilo usmjereno na umjetnike (poput glumaca, pjevača i drugih izvođača) ne bi li se otkrilo mogu li se i kako sigurno vratiti na pozornicu nakon pandemije.

Slika nije dostupna Sve će vam biti jasno: Pogledajte model koji pokazuje širenje koronavirusa u sobi, restoranu i razredu

Ispitanici različite dobi su većinom dolazili u prostoriju koja se koristi za testiranje prisutnosti čestica u zraku. Neki su trebali pjevati "Sretan rođendan", drugi su svirali svoje instrumente.

Zaključak je bio jasan. 

Pjevanje definitivno emitira više čestica od običnog govora, istaknuo je John Volckens, profesor na Odjelu za mehaničko inženjerstvo CSU-a.

Prema njihovu istraživanju, pjevanje proizvodi 77 posto više aerosolnih čestica od razgovora, a odrasli proizvode 62 posto više aerosolnih čestica od djece.

No, otkrili su i zanimljivu pojavu - djeca i žene šire manje čestica od muškaraca. Naime, muškarci proizvode 34 posto više aerosolnih čestica od žena.

Utjecaj glasnoće izražavanja na mogućnost zaraze COVID-19 Nemojte postati dio statistike zaraženih: Kako se virus najbrže širi i kako se najlakše zaštititi

Slika nije dostupna Studija još jednom potvrdila: Maske zaista štite! Zaustavljaju 99,99 posto velikih kapljica koje potencijalno nose virus

Odrasle osobe šire više čestica od djece. Razlog zbog kojeg muškarci šire više čestica je jednostavan - imaju veća pluća, pojasnio je Volckens, ali i dodao kako se čestice, pa tako i virus, više šire kod osoba koje govore glasnije.

Glasnoća kojom govorite je indikator koliko energije ulažete u tu aktivnost. Ta se energija pak pretvara u širenje čestica koje izlaze iz vašeg tijela. To su čestice koje nose koronavirus i mogu zaraziti druge ljude, dodaje Volckens.

Pojasnio je kako su zatvoreni prostori, poput barova, sportskih i koncertnih dvorana, u kojima je veoma glasno, mjesta na kojima je veći rizik za širenje koronavirusa. Primjerice, baletna predstava sigurnija je od rock-koncerta, na kojem posjetitelji skaču i glasno pjevaju.

Slika nije dostupna Savjet njemačkih znanstvenika: Primjenom ovih pravila uklonit će se oko 90 posto virusnog aerosola iz zatvorenih prostora

Autori smatraju kako je zatvaranje sportskih i koncertnih dvorana, kao i kazališta, tijekom pandemije vjerojatno spasilo stotine, ako ne i tisuće života. Dodaju i kako će rezultati njihove studije biti korisni ne samo kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, već i kako bi se smanjilo širenje drugih virusa koji se šire zrakom, kao što su virusi koji izaziva prehladu ili sezonsku gripu. 

Izvor: CSU

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti