Zaposlenici Googlea koji se odluče na udaljen rad mogli bi imati čak 25 posto nižu plaću

Google je zaposlenicima ponudio poseban kalkulator putem kojeg mogu izračunati koliko će im plaća biti manja ako se odluče na rad od kuće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.08.2021. / 16:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi zaposlenici koji su tijekom pandemije otkrili čari rada od kuće, više se ne žele vratiti na staro, odnosno u svoje urede. Nekima je to čak postao uvjet pri donošenju odluke hoće li se zadržati na trenutačnom radnom mjestu ili će potražiti poslodavce koji će im omogućiti udaljeni rad. Neke velike tehnološke kompanije poput Twittera pokazale su palac gore radu od kuće te su zaposlenicima bez nekih ograničenja omogućili da sami donesu odluku o svom radnom mjestu.

Slika nije dostupna Raste nezadovoljstvo u Googleu zbog licemjerne politike udaljenog rada

No, ne razmišljaju sve kompanije isto pa tako npr. Apple i Google nisu veliki ljubitelji udaljenog rada te za većinu svojih zaposlenika zahtijevaju da dio radnog vremena ipak rade iz ureda - tj. takvo će pravilo stupiti na snagu kada mjere zbog korone malo popuste, što, čini se, neće biti tako skoro.

Za one kojima Googleovci dopuste udaljeni rad, vrijede i neka nova pravila s kojima sigurno neće biti sretni. Ta se pravila odnose na prilagodbu plaće mjestu iz kojeg zaposlenici rade, što u prijevodu znači da će dio zaposlenika koji će, umjesto iz ureda, raditi od kuće, dobiti manju plaću. Google čak ima i poseban kalkulator za izračun plaće, a osim onih koji će promijeniti grad iz kojeg rade, prihodi se smanjuju i za zaposlenike koji ostaju na svojim sadašnjim adresama i radit će od kuće, ali su do sada puno putovali do posla.

Npr. prema kalkulatoru za izračun plaće u koji su uvid dobili novinari Reutersa, osobe koje žive u Stamfordu, Connecticut, a rade u uredima Googlea u New Yorku (što je put od oko sat vremena vlakom), primat će plaću manju čak 15 posto u odnosu na osobe koje ostaju raditi u uredima ili žive u New Yorku. Neki su prošli još i gore pa će tako dio zaposlenika, ako odluči napustiti San Francisco i počne udaljeno raditi iz nekog drugog mjesta, dobiti čak 25 posto manju plaću.

Slika nije dostupna Čak i Apple ima problema sa zapošljavanjem novih ljudi i zadržavanjem zaposlenika

Zbog takvog smanjenja plaće neki su zaposlenici novinarima otkrili kako će nastaviti raditi iz ureda kao i ranije te će, kako bi im plaća ostala ista, radije nekoliko sati dnevno gubiti u međugradskom prijevozu.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti