Zaposlenici Googlea u strahu od masovnih otkaza

Neke velike tehnološke kompanije već su otpustile tisuće zaposlenika, a među zaposlenicima Googlea sve je veća zabrinutost da bi val otpuštanja mogao zahvatiti i njihovu tvrtku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2022. / 10:16

Otkaz (Foto: Getty Images)

Dok su se tehnološke kompanije još u prvoj polovici godine borile za svakog zaposlenika, jer je na tržištu vladala nestašica radne snage, danas je situacija potpuno drukčija. Umjesto traženje zaposlenika više, sada se - dijele otkazi. I to masovni.

Otkaz Amazon planira otpustiti čak 10 tisuća ljudi

Musk je već otpustio više tisuća ljudi, HP je najavio otkaze za 4-6 tisuća ljudi, bez posla je ostalo više od 10 tisuća ljudi u Amazonu, a Zuckerberg je najavio prekid radnog odnosa za oko 11 tisuća ljudi.

S obzirom na to da se situacija na tržištu, kako sada stvari stoje, neće tako skoro popraviti, postavlja se pitanje koja će sljedeća velika kompanija podijeliti otkaze. Google, odnosno Alphabet, do sada nije otpustio veliki broj ljudi, no prema informacijama unutar kompanije, zaposlenici sve više strahuju od masovnih otpuštanja.

U porastu je anksioznost među zaposlenicima koji strahuju za svoja radna mjesta, objavili su na CNBC-u. Pored općenitog negativnog stanja na tržištu, razlog za to je i situacija u samom Alphabetu koja ukazuje na potencijalne probleme. Naime, nedavno je CEO kompanije Sundar Pichai zaposlenike upozorio kako je potrebno smanjiti troškove projekata te da kompanija mora biti 20 posto učinkovitija. Također, zbog promjene u načinu valoriziranja performansi zaposlenika i smanjenja budžeta za putovanja, sve je više šuškanja po kompaniju da su to samo najave za nešto veće - otkaze.

Slika nije dostupna Meta započela s najvećim valom otkaza u svojoj povijesti, Zuckerberg priznao: Pogriješio sam i preuzimam odgovornost

Kompanija je već krenula s uštedama pa su tako otkazali novu generaciju svog prijenosnika Pixelbook, najavili su gašenje gamerskog servisa stadija, smanjili su investicije u inkubator Area 120 itd. Sada se postavlja pitanje hoće li nakon gašenja projekata i smanjenja budžeta, uslijediti i - smanjenje broja zaposlenih.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti