Zaposlenicima je dosta: Posla je sve više, tempo sve brži, a još bi trebali i učiti nove vještine vezane uz AI

Istraživanje pokazuje da više od polovice zaposlenika smatra da im se na poslu događa previše promjena odjednom, a 44 posto ne razumije zašto su promjene uopće potrebne.

Martina Čizmić | 27.06.2024. / 11:04

Robot na radnom mjestu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Proteklih godinu dana uvelike je promijenilo dinamiku rada u cijelom svijetu. Sve više alata pogonjenih umjetnom inteligencijom ne samo da je uvelo nove poslovne procese, nego i natjeralo mnoge zaposlenike da nauče cijeli set novih vještina. No, to ne znači da je svima bilo lako ni jednostavno. 

Među više od 56.000 zaposlenika u 50 zemalja i teritorija koji su sudjelovali u PwC-ovom globalnom istraživanju, veliki broj njih prednost daje dugoročnom razvoju vještina kako bi ubrzali svoje karijere uslijed sve veće količine posla i povećane neizvjesnosti u vezi sa zadržavanjem radnog mjesta.

Zaposlenici kažu da im se u posljednjih dvanaest mjeseci povećala količina posla (45 posto) i ubrzao tempo promjena na radnom mjestu. Gotovo dvije trećine (62 posto) kaže da su doživjeli više promjena na poslu u protekloj godini nego u godini ranije, a dvije petine (40 posto) navodi da su se njihove svakodnevne obveze promijenile u velikoj ili vrlo velikoj mjeri. Gotovo polovica (44 posto) ne razumije svrhu promjena koje se događaju.

Microsoft Copilot Tehnologija uzima stvari u svoje ruke: Virtualni AI zaposlenici sami će preuzimati i rješavati poslovne zadatke

Zaposlenici se suočavaju s raznim pritiscima, a rezultati sugeriraju da su otvoreni za nove prilike te da su jako usredotočeni na razvoj vještina i prihvaćanje umjetne inteligencije.

Više od jedne četvrtine (28 posto) navodi da će vjerojatno promijeniti poslodavca u sljedećih dvanaest mjeseci, što je daleko veći postotak nego tijekom „Velike ostavke“ (19 posto) u 2022. godini. Dvije trećine (67 posto) onih koji razmišljaju o promjeni poslodavca ističu kako su vještine važan čimbenik u odlučivanju o tome žele li ostati kod sadašnjeg poslodavca ili ga promijeniti.

Dok se zaposlenici suočavaju s povećanom neizvjesnošću, sve većom količinom posla kao i financijskom nesigurnošću, prioritet im je razvoj vještina i prihvaćanje novih tehnologija, kao što je generativna umjetna inteligencija (GenAI), od kojih očekuju da će značajno ubrzati njihov rast i napredak u karijeri. Nalazi pokazuju da samo zadovoljstvo poslom više nije dovoljno. Zaposlenici sve više važnosti pridaju razvoju vještina u okruženju koje je obilježeno stalnim tehnološkim promjenama. Poslodavci moraju osigurati uvjete za ulaganja u svoje zaposlenike i tehnološke platforme kako bi ublažili pritiske na zaposlenike i zadržali najsposobnije talente, pojasnila je Carol Stubbings, voditeljica usluga za globalna tržišta i porezne i regulatorne usluge (TLS), PwC UK.

Zaposlenici prihvaćaju umjetnu inteligenciju kako bi ublažili pritiske na radnom mjestu i potaknuli svoj osobni rast

Zaposlenici se suočavaju s povećanim pritiscima na radnom mjestu i istovremeno se za pomoć okreću novim tehnologijama, kao što je generativna umjetna inteligencija (GenAI). Među zaposlenicima koji svakodnevno koriste GenAI, 82 posto očekuje da će ona povećati njihovu učinkovitost na poslu u sljedećih dvanaest mjeseci.

Istraživanje pokazuje da više od polovice zaposlenika smatra da im se na poslu događa previše promjena odjednom, a 44 posto ne razumije zašto su promjene uopće potrebne. Iako je većina zaposlenika spremna prilagoditi se novim načinima rada i mnogi su voljni usavršavati se i koristiti generativnu umjetnu inteligenciju za povećanje produktivnosti, više od četvrtine zaposlenika izjavilo je da je vjerojatno da će promijeniti poslodavca u sljedećih 12 mjeseci te je većini zaposlenika važna pravedna plaća. Stoga poduzeća moraju dobro objasniti razloge za promjene svojim zaposlenicima kako bi osigurali uspjeh transformacije i zadržali najsposobnije talente, dodaje Gordana Mahović, menadžerica za usluge savjetovanja za zaposlenike, PwC Hrvatska.

Izgaranje na poslu, ilustracija AI utrka uzima svoj danak: Zaposlenici u tehnološkim kompanijama pod velikim su pritiskom i na rubu izgaranja

Zaposlenici su također optimistični u pogledu mogućnosti koje GenAI nudi, a koje mogu podržati njihov rast. Polovica (49 posto) svih korisnika očekuje da će zbog primjene GenAI-ja porasti plaće. To očekivanje je čak i veće (76 posto) među zaposlenicima koji tu tehnologiju koriste svakodnevno. Više od 70 posto korisnika slaže se da će GenAI alati stvoriti prilike da budu kreativniji na poslu (73 posto) i poboljšati kvalitetu njihovog rada (72 posto).

Imperativ usvajanja novih vještina

Zaposlenici sve više drže do razvoja vještina kako bi smanjili zabrinutosti povezane s poslom i ubrzali razvoj svojih karijera. Za zaposlenike koji kažu da će vjerojatno promijeniti poslodavca u sljedećih dvanaest mjeseci gotovo je dvostruko vjerojatnije da će kod donošenja takve odluke ozbiljno razmotriti mogućnost usavršavanja, u usporedbi s radnicima koji planiraju ostati kod trenutačnog poslodavca (67 naspram 36 posto). Manje od polovice svih zaposlenika (46 posto) donekle se ili u potpunosti slaže da im poslodavac pruža odgovarajuće prilike za učenje novih vještina koje su korisne za njihovu karijeru.

Zaposlenici koji će najvjerojatnije napustiti svog poslodavca tijekom sljedeće godine možda su, u odnosu na većinu zaposlenika, svjesniji potrebe za učenjem novih vještina, pri čemu se 51 posto donekle ili u potpunosti slaže da će se vještine koje njihov posao zahtijeva promijeniti u sljedećih pet godina (za razliku od 29 posto onih koji vjerojatno neće promijeniti poslodavca).

Osobito je zanimanje pobudio utjecaj umjetne inteligencije na razvoj vještina, pri čemu 76 posto svih korisnika očekuje da će ona otvoriti prilike za učenje novih vještina na poslu. Međutim, poslodavci će morati uložiti značajna sredstva u edukaciju i pristup novim tehnologijama. Među zaposlenicima koji nisu koristili GenAI na poslu u posljednjih dvanaest mjeseci, jedna trećina (33 posto) ne smatra da postoje prilike za korištenje takve tehnologije na njihovom radnom mjestu, dok 24 posto nema pristup alatima na poslu, a 23 posto ne zna koristiti takve alate.

Unatoč tempu promjena, vidljivi su i znakovi optimizma i angažiranost na radnom mjestu. 60 posto radnika izrazilo je barem umjereno zadovoljstvo poslom (porast u odnosu na 56 posto u 2023. godini), dok se više od polovice (57 posto) zaposlenika, koji smatraju da je pravedna plaća važna, slaže da su pravedno nagrađeni za svoj posao. Pritisci u pogledu troškova života ponešto su se smanjili od 2023. godine (udio zaposlenika kojima svaki mjesec preostane nešto novca porastao je na 45 posto, s 38 posto). Međutim, više od polovice (52 posto) kaže da još uvijek osjećaju određeni financijski pritisak.

Otkaz Brojni menadžeri namjeravaju zamijeniti radnike s AI, a zbog tehnologije mogli bi zaposlenicima smanjivati plaće

Tehnologija iz temelja mijenja način na koji se posao obavlja i vrste vještina koje poslodavci traže. Zaposlenici stoga sve više cijene organizacije koje ulažu u razvoj njihovih vještina kako bi mogli ostati relevantni i napredovati u digitalnom svijetu. Poduzeća pak moraju biti proaktivna u svojim programima usavršavanja – dajući prednost iskustvu zaposlenika te moraju biti transparentna. Jer kada angažirate svoje zaposlenike na smislen način, oni postaju čimbenik koji ubrzava uspješnu transformaciju, zaključuje na kraju Pete Brown, globalni voditelj usluga povezanih s radnom snagom, PwC UK.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti