Zaposlenicima poslali mail da su dobili blagdanske bonuse, a umjesto novca, morali su na tečaj računalne sigurnosti

GoDaddy je poslao 500-injak svojih zaposlenika mail da će dobiti 650 dolara blagdanskog bonusa, no umjesto novca, obavijestili su ih da su pali na testu za phishing.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2020. / 08:57

Ljutnja (Foto: Getty images)

Oko 500 zaposlenika američke kompanije GoDaddy u prvoj polovici mjeseca dobili su mail koji ih je iznimno razveselio i pokazao kako njihov poslodavac misli na njih i u ova teška pandemična vremena u kojima mnogi dijele otkaze i smanjuju plaće. U mailu su obaviješteni kako je ova godina za GoDaddy bila rekordna te da će, kako bi im pokazali zahvalnost, svojim zaposlenicima isplatiti blagdanski bonus od 650 dolara.

Slika nije dostupna Policija upozrava: Riječka tvrtka zbog lažnog e-maila ostala je bez 125 tisuća kuna, obavezno provjeravajte pošiljatelje

Da bi dobili taj bonus, u mailu je od zaposlenika zatraženo da pošalju određene osobne informacije, uključujući i lokaciju na kojoj se nalaze. Zaposlenici su, naravno, napravili ono što su iz njihove kompanije zatražili od njih, no nakon dva dana, umjesto novaca, stiže neugodno iznenađenje. Iz kompanije su ih obavijestili da neće dobiti bonus kojem su se veselili, već da su “pali na phishing testu”, zbog čega će morati na edukaciju o računalnoj sigurnost.

Nije teško zaključiti kakva je bila reakcija zaposlenika koji su putem Twittera izrazili razočaranje i ljutnju zbog postupka svog poslodavca. Takav način testiranja računalne sigurnosti čini se prilično okrutan i u normalnim vremenima, a jasno je kako tako nešto nije preporučljivo u vrijeme pandemije i nesigurnosti koja vlada. Na Engadgetu podsjećaju kako je GoDaddy od početka pandemije otpustio ili promijenio radna mjesta stotinama zaposlenika, usprkos rekordnom rastu broja korisnika.

Slika nije dostupna Policija upozorava tvrtke: Pazite kome uplaćujete novac, sve je više "direktorskih prijevara"

Nakon brojnih kritika, oglasili su se i iz ove kompanije te su se ispričali za svoj potez. U objavi za javnost napisali su kako prema sigurnosti svoje platforme pristupaju jako ozbiljno, no shvaćaju zašto je do zaposlenika takav način testiranja u kojima su im ponudili bonus uznemirio: Moramo biti bolji i osjećajniji prema našim zaposlenicima, naglasili su.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti