Zašto zaposliti žene? Dobre su poput muškaraca, ali jeftinije!

Autor izjave kako su žene u tehnološkim kompanijama dobre poput muškaraca, ali jeftinije kaže kako je na ovaj način samo htio ukazati na neravnopravnost žena u IT industriji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.09.2014. / 12:12

Zašto zaposliti žene? Dobre su poput muškaraca, ali jeftinije!

Tijekom nedavne konferencije za startup kompanije u Sydneyu, direktor fonda rizičnog kapitala Evan Thornley u prezentaciji je prikazao slide u kojem je pisalo kako su žene jednako dobre poput muškaraca, ali su jeftinije, odnosno imaju manju plaću. Njegova je izjava naišla na brojne osude, a on se naknadno ispričao i rekao kako je htio ukazati na veliku nejednakost među spolovima te je naglasio da je ta nejednakost naročito raširena u tehnološkoj industriji. 'Ja se borim protiv toga. Žao mi je što se to nije prikazalo na takav način', prenijeli su njegovu izjavu na Huffington Postu.

Inače, Thornley je u mladosti bio jedan od osnivača LookSmata, prve australske tehnološke kompanije s čijim se dionicama trgovalo na Nasdaqu i u kojoj je često zapošljavao žene na visokim pozicijama. On kaže da je iskorištavao prilike koje su mu se nudile te je na vrijeme prepoznao mogućnosti i vještine žena koje je zapošljavao – u njegovoj firmi one bi dobile veću odgovornost i veći udio u nagradama nego što bi vjerojatno dobile u drugim kompanijama, a njihova plaća često je bila manja od one koju bi dali osobama 'drugog spola' koje su bile manje sposobne. Iako je napomenuo da se ne zalaže za nejednakost, za njega je situacija s manjim plaćama za žene bila 'prilika koju bi pametni ljudi trebali iskoristiti'.

O problemu zapošljavanja žena u tehnološkoj industriji prošle je godine progovorila Sheryl Sandberg iz Facebooka koja je u svojoj hvaljenoj knjizi poručila ženama kako trebaju preuzeti inicijativu i zauzeti vodeća i izvršna mjesta u kompanijama i koja vodi organizaciju Lean In koja se bori za ravnopravan položaj i bolje plaće žena u 'korporativnom svijetu u kojem prevladavaju muškarci'. Ono što je zanimljivo jest da je nedugo nakon što je Sandberg prodala svoje dionice Facebooka vrijedne 90 milijuna dolara, njena organizacija koja se zalaže za bolje plaće žena tražila pripravnicu koja će raditi – besplatno. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti