Zbog napetosti između Kine i Tajvana, Apple bi mogao odgoditi početak prodaje nove generacije iPhonea

Potencijalni problemi s izvozom tajvanskih čipova u Kinu mogli bi utjecati na Apple, ali i brojne druge velike tehnološke kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2022. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nedavni posjet Nancy Pelosi Tajvanu uzburkao je duhove na dalekom istoku. Kina je pokrenula vojne vježbe, a posljednjih dana sve češće možemo pročitati kako više nije pitanje hoće li Kina napasti Tajvan, već je samo pitanje kada će se to dogoditi.

Fujian Kina porinula u more treći nosač zrakoplova nazvan Fujian

Posljedice posjeta Pelosi vrlo brzo mogao bi osjetiti i Apple koji bi za oko mjesec dana trebao predstaviti novu generaciju svojih telefona. No sada se postavlja pitanje hoće li zbog novonastale situacije Cookova kompanija morati odgoditi predstavljanje, odnosno početak prodaje novih telefona. Također, postavljaju se pitanja i o potencijalnim nestašicama novog iPhonea.

Problem su nova pravila koje je donijela vladajuća partija u Kini i prema kojima se prilikom uvoza zabranjuje spomen riječi “Tajvan” i “Republika Kina”, objasnili su na GSM Areni. Zbog toga bi veliki dio, ako ne i sav hardver koji se izvozi iz Tajvana u Kinu (Narodnu Republiku Kinu) mogao biti vraćen pošiljatelju. S obzirom na to da Apple u svojim uređajima koristi hardver tajvanskog proizvođača čipova TSMC-a, a i da se ti čipovi šalju u Kinu u Pegatron gdje se sastavljaju telefoni, čini se kako ti čipovi neće doći u Kinu na vrijeme, odnosno da bi se mogli vratiti pošiljateljima.

Dodatni problem jest i što su u društvu Pelosi viđeni i potpredsjednik Pegatrona i direktori TSMC-a, što se, jasno, kineskoj partiji nije svidjelo. Apple sa svojim tajvanskim partnerima već radi na rješenju pa bi se tako sporne riječi s pakiranja prilikom izvoza u Kinu trebale ukloniti.

TSMC Prvi čovjek velikog tajvanskog proizvođača čipova poručio: Ako dođe do rata, svi će biti gubitnici

Također, kako bi ova nesigurnost mogla potrajati duže vremena, Apple će dio proizvodnje novog iPhonea s 6,1-inčnim ekranom prebaciti u Foxconnovu tvornicu u Indiji.

Treba naglasiti kako TSMC surađuje i s drugim velikim tehnološkim kompanijama, zbog čega bi i one mogle imati problema s kašnjenjima u proizvodnji.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti