Zbog objave na Facebooku uhićen i smješten u kliniku za psihijatriju

Jedan je korisnik Facebooka testirao opciju ove mreže za prevenciju samoubojstava, a nakon njegove objave na vrata mu je pokucala policija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2015. / 09:10

Zbog objave na Facebooku uhićen i smješten u kliniku za psihijatriju

Veliki broj ljudi do sada završio u zatvoru zbog sadržaja kojeg su objavljivali na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu – najčešće je riječ o kriminalcima koji su se na Facebooku hvalili s počinjenim kaznenim djelima, pozirali s oružjem, drogom i slično. Da bi svi trebali paziti o čemu pišemo na Facebooku (ali i drugim društvenim mrežama, internetskim forumima i slično), na težak način saznao je 48-godišnji Shane Tusch iz Kalifornije koji je htio testirati program za prevenciju samoubojstava kojeg je ova kompanija predstavila prošlog mjeseca. Program omogućava da se označe objave korisnika ove mreže čiji je sadržaje povezan sa samoubojstvima, a prilikom sljedećeg prijavljivanja na Facebook, ova bi kompanija takvim osobama pružila pomoć, odnosno u nekim iznimno opasnim slučajevima Facebook može direktno kontaktirati lokalnu policiju.

Tusch je išao provjeriti koliko ova opcija ima smisla te je napisao kako će se objesiti na Golden Gate mostu, a jedna osoba koja je pročitala ovu objavu odmah je obavijestila policiju. On je odmah uhićen te je, kako prenose na BBC-u, rekao da mu je 'uskraćen bilo kakav oblik humanog odnosa' i odmah je poslan na medicinska testiranja. Proveo je čak tri dana u psihijatrijskoj klinici, a nakon što je pušten rekao je kako njegov slučaj samo dokazuje kako se Zuckerbergova mreža ne bi trebala miješati u ovakve stvari već bi ih trebala prepustiti članovima obitelji i prijateljima. Također, osoba koja ga je prijavila na Facebooku uopće nije bila član obitelji ili bliski prijatelj, već 'gotovo potpuni stranac'. S njim se slažu i iz američke udruge za zaštitu potrošača iz koje su poslali pismo Marku Zuckerbergu i od njega zatražili da prekine s ovim programom prevencije samoubojstava dok se ne pokaže da mogu u potpunosti zaštititi prava svih korisnika jer je u ovom slučaju nevina osoba lišena slobode na 70 sati te je pitanje koliko će još korisnika u budućnosti imati slične probleme. 

Foto: Arhiva/Dnevnik.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti