Zbog politike “nulte stope COVID-a”, kineske tehnološke kompanije ostvarile loše poslovne rezultate

Ako je ovaj kvartal znak trajnog usporavanja rasta kineskih tehnoloških divova, to će imati značajan učinak na dugoročnu vrijednost njihovih dionica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.08.2022. / 10:59

Mjere protiv koronavirusa u Kini (Foto: Afp)

Dok je većina svijeta pokušala pronaći balans između koliko-toliko normalnog života i borbe s koronavirusom, u Kini nije bile nikakvih kompromisa. Država se odlučila na ekstremnu taktiku, tzv. “nultu stopu COVID-a”, koja uključuje stroga zaključavanja, brojne zabrane kretanja zbog kojih su zatvarani proizvodni pogoni, provođena su masovna testiranja itd.

Slika nije dostupna Loše vijesti za tehnološku industriju: Zbog lockdowna u Kini ponovno se zatvaraju tvornice

Osim što je jasno kako takav pristup razarajuće djeluje na mentalno stanje ljudi, posljedice su jasno vidljive i na poslovnim rezultatima kineskih kompanija. Tijekom drugog tromjesečnog razdoblja kinesko je gospodarstvo ostvarilo porast od samo 0,4 posto, pri čemu su to usporavanje rasta itekako osjetile i velike tehnološke kompanije.

Prema CNBC-u, tijekom tog tromjesečnog razdoblja kineski tehnološki divovi zabilježili su najmanji rast u povijesti. Porast koji je zabilježila Alibaba jednak je u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije, pri čemu je prodaja smanjena u travnju i svibnju i tek se blago oporavila u lipnju, kada su smanjene restrikcije zbog koronavirusa.

Prvi pad prodaje zabilježio je Tencent, jedna od najvećih gamerski kompanija i vlasnik WeChata, pri čemu je najveći pad zabilježio njihov odjel za oglašavanje, na čije je prihode utjecalo smanjenje oglašivačkih budžeta. Slično je i s drugom najvećom tvrtkom na tržištu e-trgovine, JD.com, koja je zabilježila najmanji rast, a zabrinjavaju i lošija predviđanja za naredno razdoblje.

XPeng, proizvođač električnih automobila koji je sve poznatiji i u Europi, završio je kvartal u većem minusu od očekivanog, a najave za sljedeće kvartale također nisu preoptimistične. Name, očekuje se kako će isporučiti između 29 i 31 tisuću automobila tijekom aktualnog tromjesečnog razdoblja, no to je manje u odnosu na očekivanja tržišnih analitičara.

Lockdown Kako se ne bi zarazili koronavirusom, kineski zaposlenici Tesle zatvoreni su u vojnom kampu

Više je razloga za situaciju u kojoj su se našle tehnološke kompanije, a osim onog najvećeg koji je povezan s bolesti COVID-19 i radikalnim mjerama za njeno suzbijanje, na poslovanje je utjecala i stroža regulativa (pogotovo na području videoigara i zaštite podataka).

Prema analitičaru Tariqu Dennisonu, ako je ovaj kvartal znak trajnog usporavanja rasta kineskih tehnoloških divova, to će imati značajan učinak na dugoročnu vrijednost njihovih dionica.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti