Zbog rezanja budžeta, ugrožena je misija donošenja uzorka s površine Marsa na Zemlju

Misija je iznimno kompleksna i skupa, a čak i u najoptimističnije scenariju letjelicu s uzorcima s Crvenog planeta ne treba očekivati na Zemlji do početka ili sredine sljedećeg desetljeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.02.2024. / 15:31

Uzorak s Marsa (Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

Ljudska noga jednom bi zaista mogla stupiti na površinu Crvenog planeta, no ako do toga dođe, proći će vjerojatno desetljeća, usprkos nekim optimističnim razmišljanjima kako misija na Mars nije tako nemoguća. Bolji uvid u Mars i sastav ovog planeta trebala bi dati misija povratka uzoraka tla s tog planeta (Mars Sample Return - MSR) koja je iznimno komplicirana i trebala bi trajati još godinama.

Rover Perseverance u krateru Jezero Misija uspjela: NASA-in rover Perseverance potvrdio postojanje drevnih jezerskih sedimenata na Marsu

Misija uključuje prikupljanje uzoraka tla s površine Marsa, što je NASA-in rover Perseverance već napravio te je uzorke zatvorio u posebne tube. Nakon toga na Mars bi trebalo sletjeti novo vozilo koje bi te uzorke trebalo lansirati u marsovsku orbitu gdje bi ih trebala pokupiti nova letjelica i vratiti na Zemlju, što bi trebalo biti negdje početkom ili sredinom sljedećeg desetljeća.

Za ovakvu kompliciranu i složenu misiju potrebno je jako puno planiranja i jako puno novaca (između 8 i 11 milijardi dolara), a sve to naravno nije garancija da na kraju neće doći do neke greške jer dovoljan je samo jedan krivi korak da sve padne u vodu. Ova misija već je pod velikim kritikama zbog nerealnog budžeta, velike složenosti, ali i zbog problema s menadžmentom koji upravlja misijom, a sada je NASA naišla na nove probleme i prepreke za njen daljnji razvoj.

Taj problem je upravo u - budžetu. Zbog očekivanog rezanja budžeta NASA-in Jet Propulsion Lab (LPL) otpustio je oko 530 zaposlenika i dodatnih 40 osoba koje su radile na ugovor. Riječ je o bolnim, ali nužnim prilagodbama za kompaniju, komentirala je predsjednica JPL-a Laurie Leshin. Sa značajno reduciranim budžetom, misija je sada u najvećim problemima do sada, a kako komentiraju na stranici Futurism, nije nemoguće da u potpunosti propadne. U NASA-u se nadaju da to toga ipak neće doći, zbog njene velike znanstvene vrijednosti u istraživanju Sunčeva sustava, ali i zbog potrage za znakova života i izvan našeg planeta.

Ilustracija Ingenuityja i rovera Perseverance u pozadini Kraj povijesne misije: NASA se oprostila od Ingenuityja na Marsu, vjeruju da se u posljednjem letu srušio na tlo

Dok u JPL-u čekaju informacije o rezanju budžeta, Leshin kaže kako trebaju prilagoditi svoje operacije kako bi dovršili i uspješno finalizirali sve trenutačne misije, uključujući i misiju vraćanja uzoraka tla s Marsa. Ipak, uz smanjenje budžeta, pitanje je hoće li u JPL-u što mijenjati oko izvođenja misije, odnosno hoće li se to odrazitii na rokove njena završetka koji su ionako postavljeni tek za sljedeće desetljeće pa je moguće da se oni dodatno protegnu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti