Hoće li kineska letjelica uspjeti u svojoj misiji? Sve su oči usmjerene prema Mjesecu

Uspiju li, Kina će biti prva zemlja koja je na Zemlju donijela uzorke s "tamne strane Mjeseca".

Hina | 06.06.2024. / 13:29

Sonda Chang'e-6 (Foto: Afp)

Kineska sonda Chang'e-6 prenijela je u četvrtak uzorke koje je sakupila s tamne strane Mjeseca u svemirsku letjelicu u Mjesečevoj orbiti, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Nakon što je primila uzorke, bespilotna svemirska letjelica odletjet će natrag na Zemlju, a očekuje se da će sletjeti u kinesku regiju Unutarnju Mongoliju 25. lipnja. Ako uspije, Kina će postati prva zemlja koja je pokupila Mjesečevu tvar sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

Sonda Chang'e-6 poletjela je s udaljene strane Mjeseca u utorak, nakon što je provela dva dana na površini iskapajući uzorke.

Misija je izvor nacionalnog ponosa u Kini. Lansiranje sonde u svibnju privuklo je tisuće turista u južnu otočku pokrajinu Hainan, a svaki njen sljedeći potez, od slijetanja na tamnu stranu Mjeseca do povratka na Zemlju, viralna je vijest na kineskim društvenim mrežama.

Vijest o uspješnom prijenosu dragocjenih uzoraka u četvrtak, za koji se znanstvenici nadaju da može otkriti više o podrijetlu Sunčevog sustava, stigla je u SAD u ozračju sve veće zabrinutosti zbog napretka u kineskim programima istraživanja Mjeseca i svemira.

Pogled na Zemlju s Mjeseca Očekuju se ključni odgovori na pitanja porijekla Sunčevog sustava, a kineska sonda mogla bi se vratiti s njima s Mjeseca

Upitan o misiji Chang'e-6 u srijedu, šef američke svemirske agencije NASA Bill Nelson čestitao je Kini, ali je zatražio od nje da bude transparentnija u pogledu svojih svemirskih aktivnosti.

Nelson je opetovano upozoravao da su Sjedinjene Države u "svemirskoj utrci" s Kinom za povratak na Mjesec jer će Kina sve vodene resurse koje tamo pronađe smatrati svojima.

Odgovarajući na Nelsonove komentare, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je u četvrtak da uspješno uzorkovanje sonde Chang'e-6 i odlazak s tamne strane Mjeseca predstavljaju povijesne korake za "miroljubivo korištenje svemira od strane čovječanstva" i da su mnoge zemlje nahvalile ovu misiju.

Mao je također kritizirao Wolfov amandman, zakon koji je usvojio Kongres SAD-a 2011. godine i koji je zabranio NASA-i suradnju s "Kinom ili bilo kojom tvrtkom u kineskom vlasništvu osim ako takve aktivnosti nisu posebno odobrene".

Trenutačna kinesko-američka svemirska suradnja suočava se s nekim problemima i poteškoćama, glavni uzrok tome je što su domaći zakoni SAD-a, poput Wolfovog amandmana, ometali normalnu razmjenu i dijalog između svemirskih agencija dviju zemalja, rekao je Mao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti