Znanstvenica objasnila zašto: Na Grenlandu zabilježene temperature i do 30 stupnjeva iznad prosjeka

Na Grenlandu su zadnjih dana zabilježene temperature 20 do čak 30 stupnjeva iznad prosječnih za ovo doba godine te su bile pozitivne na brojnim mjestima golemog arktičkog teritorija, objavio je u srijedu Danski meteorološki institut. (DMI).

Hina | 22.12.2021. / 18:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U glavnome gradu Nuuku 20. prosinca temperatura je iznosila 13 stupnjeva Celzijevih, a u ovo doba godine je prosječna temperatura -5,3°C.

Nadalje, u Qaanaaqu, na sjeveru, živa se popela do 8,3 stupnja Celzija, a uobičajena je za ovo doba -20,1 stupanj Celzijev.

Jedan od razloga za povišene temperature je meteorološki fenomen 'fen', topao vjetar koji prilično učestalo puše na Grenlandu, objašnjava klimatologinja iz DMI-ja Caroline Drost Jensen.

Malo je neuobičajeno da puše na tako velikom području i simultano u dugom razdoblju jer prisutan je na većini zapadne obale te na dijelu istočne obale najvećeg otoka na svijetu, rekla je za AFP.

Međutim, nije ovo presedan jer nisu potučeni apsolutni rekordi niti rekordi u zadnjih trideset godina za prosinac.

Na Arktiku je zagrijavanje tri puta brže nego drugdje u svijetu.

Planetarno globalno zatopljenje podrazumijeva povišene temperature kakve sada bilježimo na Grenlandu i one su općenito više (...) nego u prošlosti, sažela je klimatologinja Drost Jensen.

Tijekom ljeta, toplinski val s temperaturama koje su bile preko deset stupnjeva više od uobičajenih za sezonu, izazvao je na Grenlandu epizodu masovnog otapanja ledene kalote.

Tada su svakog dana bili zabilježeni gubitci osam milijarda tona leda, što je dvostruko od prosječnog ritma za ljetno razdoblje.

Dana 14. kolovoza također je kišilo na vrhu najviše točke na Grenlandu (3.216 metara), a takvo što se prije nije nikad dogodilo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti