Znanstvenici dobili priliku proučiti medvjedicu koja je 3500 godina bila u sibirskom permafrostu

Otoci Ljahovski sadrže neka od najbogatijih paleontoloških blaga na svijetu.

Hina | 24.02.2023. / 13:11

Smeđi medvjed, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ekipa znanstvenika dobila je priliku proučiti drevnu smeđu medvjedicu koja je 3500 godina ležala gotovo savršeno očuvana u smrznutoj divljini istočnog Sibira.

Ovo otkriće je apsolutno jedinstveno: cijela lešina drevnog smeđeg medvjeda, rekao je Maksim Čeprasov iz Lazarevskog laboratorija muzeja mamuta pri Sjeveroistočnom saveznom sveučilištu u Jakutsku u istočnom Sibiru.

Medvjedicu su 2020. godine pronašli uzgajivači sobova na Arktiku kako viri iz permafrosta na pustom otoku Boljšoj Ljahovski, dijelu novosibirskog arhipelaga oko 4600 km istočno od Moskve.

Budući da je pronađena istočno od rijeke Boljšoj Eterikan, nazvana je Eterikanskom smeđom medvjedicom.

Ekstremne temperature pomogle su da se njezino meko tkivo očuva 3460 godina, kao i ostaci njezinih posljednjih obroka - ptičjeg perja i biljaka. Navodi se da je medvjedica visoka 1,55 metara i teška gotovo 78 kg.

Polarni medvjed luta industrijskim gradom u Rusiji (Foto: AFP) - 2 Zabrinjavajući podaci: Polarni medvjedi uskoro bi mogli nestati

Prvi put lešina s mekim tkivima pala je u ruke znanstvenika, dajući nam priliku da proučavamo unutarnje organe i pregledamo mozak, rekao je Čeprasov.

Znanstveni tim u Sibiru razrezao je medvjeđu čvrstu kožu, omogućivši znanstvenicima da pregledaju mozak, unutarnje organe i provedu niz staničnih, mikrobioloških, viroloških i genetskih studija.

Genetska analiza pokazala je da se medvjedica ne razlikuje u mitohondrijskom DNK od modernog medvjeda sa sjeveroistoka Rusije - Jakutije i Čukotke, rekao je Čeprasov.

Rekao je da je medvjedica vjerojatno stara oko 2-3 godine. Uginula je od ozljede kralježnice.

Međutim, nije jasno kako se našla na otoku koji je sada od kopna odvojen tjesnacem od 50 km. Možda je prešla preko leda, možda je preplivala ili je otok možda još uvijek bio dio kopna.

Otoci Ljahovski sadrže neka od najbogatijih paleontoloških blaga na svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti