Znanstvenici ispitali savršeno sinkroniziran planetarni sustav udaljen 100 svjetlosnih godina od nas na izvanzemaljske signale

Kad se savršeno sinkroniziran planetarni sustav nađe na, relativno govoreeći, svega 100 svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje, onda je samo pitanje vremena kada će astronomi usmjeriti svoju pažnju na moguće znakove izvanzemaljske civilizacije.

Branimir Vorša | 07.03.2024. / 07:56

Sustav HD 110067
Sustav HD 110067 (Foto: Thibaut Roger, NCCR Planets)

Na otprilike 100 svjetlosnih godina udaljenosti od našeg Sunčevog sustava, nalazi se izvanredan planetarni sustav u čijem je središtu umjerena narančasta patuljasta zvijezda HD 110067. Taj sustav ima šest egzoplaneta, od kojih svaki graciozno plovi u savršenoj orbitalnoj rezonanci, što je prava kozmička rijetkost, jer je taj sustav sačuvao svoju jedinstvenu stabilnost oko milijardu godina.

Znanstvenici, predvođeni astrofizičarkom Carmen Choza iz Instituta SETI, očarani su izuzetnom stabilnošću tog planetarnog sustava, koji predstavlja jedinstveno okruženje koje pogoduje nastanku i bujanju života. Choza i njezin tim krenuli su u istraživanje tehnopotpisa, odnosno radio signala koji ukazuju na tehnološku aktivnost. Unatoč nedostatku takvih signala, znnstvenici su i dalje zaintrigirani, naglašavajući potencijal za buduća istraživanja s povećanom osjetljivošću. Njihovo istrživanje objavljeno je u časopisu Research Notes of the AAS.

Potraga za izvanzemaljskim tehnopotpisima unutar naše galaksije predstavlja značajne izazove. Ogromna veličina Mliječne staze i nedokučiva priroda izvanzemaljske tehnologije čine potragu zastrašujućom. Koristeći Zemljinu radio emisiju kao referencu, znanstvenici SETI-ja ekstrapoliraju potencijalne valne duljine i uzorke signala za otkrivanje izvanzemaljske tehnologije u obližnjim planetarnim sustavima.

Sustav HD 110067 pojavljuje se stoga kao primamljiva tema za istraživanje. Njegova izvanredna stabilnost, zajedno s činjenicom da je svih šest planeta, koji su manji od Neptuna, s nešto potencijalnih utočišta tekuće vode, pojačava njegovu privlačnost u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Sustav HD 110067 Svemirski balet: Astronomi otkrili planetarni sustav sa šest savršeno sinkroniziranih egzoplaneta

Choza i njezini kolege pomno su proučavali arhivske podatke s teleskopa Green Bank, tražeći različite varijacije frekvencije koje bi mogle ukazivati na prisutnost napredne civilizacije. Unatoč eliminaciji signala koji potječu sa Zemlje, potraga nije dala dokaze o izvanzemaljskoj tehnologiji koja slijedi ovaj specifičan pristup. Ipak, taj ishod samo eliminira jedan put istraživanja, ostavljajući druge brojne mogućnosti neistraženima.

Fizički atributi HD 110067 nastavljaju privlačiti znanstvenike, koji priznaju potrebu za budućim pretragama tehnopotpisa.

Iako ovom pretragom ne nalazimo nikakve signale, predviđamo povratak na ovaj sustav i druge slične njemu u budućnosti sa sve osjetljivijim i raznolikijim metodama pretraživanja, ističe Choza.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti