Znanstvenici misle da su otkrili tajnu "vrištećih planeta" iz dubokog svemira

Svjesni su kako bi trebalo dodatno istražiti i dokazati njihovu hipotezu, a za to će im biti potrebne godine sustavnog istraživanja.

Martina Čizmić | 19.04.2022. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemir je za znanstvenike još uvijek velika nepoznanica. Čini se da svako novo otkriće samo otvara cijeli niz novih pitanja.

Nedavno objavljena studija u časopisu Astrophysics Journal, bavi se tek otkrivenim i još nerazjašnjenim radio valovima koje su znanstvenici zabilježili u dubinama svemira. Kako je u intervjuu za Science News pojasnio voditelj studije, astronom Yong-Feng Huang, čini se kako ti zvukovi dolaze od umirućih zvijezda. Kao svojevrsni posljednji vriskovi. 

Slika nije dostupna Svemir baš i nije tako tiho mjesto: Poslušajte tri nove svemirske simfonije u režiji astronoma iz NASA-e

Zvukovi koje su znanstvenici zabilježili traju tek miliseknudu i bilježe se kao radio valovi, ali još nije detektirano otkud dolaze niti kako nastaju. Čak se nagađalo da dolaze od neke izvanzemaljske kulture ili tehnologije. No, čini se kako je izvor puno jednostavniji. 

Huang i njegovi kolege razvili su hipotezu prema kojoj bi ti zvukovi mogli biti posljedica veoma gustih neutronskih zvijezda koje se susreću s planetima u njihovoj orbiti. Ideja je da se ti planeti približavaju veoma nestabilnim umirućim zvijezdama, zbog čega ih gravitacija jednostavno uništava komad po komad, što rezultira distorzijom planeta i njihovim raspadanjem.

Slika nije dostupna Poslušajte prve audiosnimke rovera Perseverance s Marsa: Zvukovi lasera i vjetra

Nakon što komadi tih planeta otpadnu, sudaraju se s vjetrom čestica i radijacije koji neutronska zvijezda izbacuje, što rezultira emitiranjem snažnih radio valova.

Huang i njegovi astronomi usporedili su svoju hipotezu s dva najpoznatija slučaja "svemirskih zvukova" - onaj iz 2016. koji se ponavlja svakih 160 dana i drugi, nedavno otkriven, koji se pojavljuje svakih 16 dana. Zaključili su kako bi njihova hipoteza mogla objasniti oba slučaja.

Slika nije dostupna Kako zvuči kad se kozmički oganj odbije od Zemljina magnetnog štita? Poslušajte, zvukovi su jezivi

No, svjesni su kako bi trebalo dodatno istražiti i dokazati njihovu hipotezu, a za to će im biti potrebne godine sustavnog istraživanja.

 

Izvor: Science News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti