Poslušajte prve audiosnimke rovera Perseverance s Marsa: Zvukovi lasera i vjetra

NASA-in rover Perseverance sredinom veljače uspješno je sletio na Mars, a NASA je sad objavila i prve audiosnimke koje je rover snimio nakon slijetanja na Crveni planet.

Branimir Vorša | 11.03.2021. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rover Perseverance u sebi nosi sedam znanstvenih instrumenata zaduženih za proučavanje površine Marsa, a među njima je nekoliko kamera, dva mikrofona te i prvi dron poslan na Crveni planet, zadužen za otkrivanje novih lokacija za proučavanje.

NASA je u srijedu objavila i prve zvučne snimke s Marsa koje je snimio Perseverance. U snimci se može čuti kako SuperCam specijalni alat ispaljuje 30 laserskih zraka u ciljani kamen, a može se čuti i razlika u intenzitetu tih laserskih udara.

Slika nije dostupna Rover s kojim je NASA osvojila Mars pokreće procesor koji je Apple koristio u svojim računalima prije više od 20 godina

Slika nije dostupna NASA-in rover Perseverance snimio i poslao nevjerojatne fotografije panorame kratera Jezero na Marsu

Snimka koju možete čuti snimljena je 19. veljače, odnosno 18 sati nakon slijetanja. Snimka je prigušena, a NASA je objasnila da je roverov jarbol na kojem se nalazi mikrofon još uvijek bio uvučen u kućište rovera.

 

U NASA-i tvrde da će razlika u intenzitetu zvukova udara laserskih zraka u kamen omogućiti informacije o fizičkoj strukturi kamenja, poput relativne tvrdoće te prisutnosti slojeva nastalih vremenskim utjecajima.

 

 

No, osim zvukova lasera, u pozadini se može čuti i vjetar.

 

Perseverance je dosad poslao niz panoramskih fotografija visoke rezolucije, koje pokazuju svu pustoš površine Marsa. NASA je isto tako objavila i video slijetanja rovera s originalnim zvukom.

Slika nije dostupna Pogledajte kako je izgledalo spuštanje Perseverancea na Mars te kako zvuči Crveni planet

Slika nije dostupna Dekodirana skrivena poruka NASA-e na padobranu rovera Perseverance tijekom slijetanja na Mars

Korisnici interneta u međuvremenu su otkrili i tajnu poruku koju je NASA kodirala u padobran kojim je Sky Crane leteća dizalica usporavala prema površini Marsa, prije otpuštanja samog rovera na površinu. Ta poruka kodirana u tri prstena boja glasi "Čini silne stvari". 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti