Znanstvenici možda riješili jedan veliki Jupiterov misterij

Jupiter stalno mijenja svoje pojase, a znanstvenici su sad napokon možda dokučili i zašto se to događa.

Branimir Vorša | 30.05.2023. / 09:17

Planet Jupiter
Planet Jupiter (Foto: Afp)

Tim znanstvenika iz Japana, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva možda je razotkrio misterij iza cikličkih varijacija u Jupiterovim izmjeničnim tamnim i svijetlim pojasima oblaka.

Saturn Saturn ponovno na tronu Sunčeva sustava: Potvrđeno da oko sebe ima troznamenkasti broj mjeseca u orbiti

Analizirajući podatke o Jupiterovu magnetskom polju koje je prikupila svemirska sonda Juno, otkrili su da promjene u prugama planeta odgovaraju magnetskim oscilacijama unutar Jupitera.

Uzbudljiva stvar je da kada smo izračunali periode ovih torzijskih oscilacija, oni su odgovarali periodima koji se vide u infracrvenom zračenju na Jupiteru, objašnjava matematičar Chris Jones sa Sveučilišta u Leedsu.

Jupiterov vremenski sustav sastoji se od pojaseva (tamne pruge) i zona (svijetle pruge) koji kruže u suprotnim smjerovima i na različitim visinama. Znanstvenici su otkrili da magnetske torzijske oscilacije ometaju konvektivne tokove u Jupiterovoj dubokoj unutrašnjosti, utječući na vremenske obrasce i mijenjajući struje u oblacima planeta.

Predlažemo da torzijske oscilacije uzrokuju smicanje koje remeti spore konvektivne tokove u dubokoj unutrašnjosti, koji nose toplinski tok prema vidljivoj troposferi, pišu autori nove studije, koja je objavljena u časopisu Nature.

NASA - 4 Život na Marsu, putovanje na Jupiter? ''Lansiranje je zakazano za listopad 2024."

Tim je također promatrao i Veliku plavu pjegu, odnosno koncentrirano područje magnetskog polja u blizini Jupiterovog ekvatora te primijetio njezino usporavanje, što ukazuje na početak nove oscilacije.

Daljnja istraživanja i promatranja pomoći će učvrstiti njihovu teoriju i rasvijetliti složenu dinamiku Jupiterove atmosfere.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti