Znanstvenici otkrili DNK star milijun godina na Antarktiku

Pronađeni uzorci DNK vjerojatno će se pokazati korisnima u tekućim naporima da se shvati kako klimatske promjene mogu utjecati na Antarktiku u budućnosti.

Branimir Vorša | 11.10.2022. / 08:00

Antarktik
Antarktik (Foto: Afp)

Znanstvenici su iskopali fragmente DNK koji stare milijun godina. Pronađeni ispod dna Škotskog mora (Scotia sea), sjeverno od Antarktika, ti fragmenti organskog materijala mogu biti od neprocjenjive vrijednosti u iscrtavanju povijesti regije, odnosno onoga što je živjelo u oceanu i u kojim vremenskim rasponima.

Obzirom da je riječ o sedimentnoj drevnoj DNK, tehnički je nazvana sedaDNK.

Pronađeni uzorci vjerojatno će se pokazati korisnima u tekućim naporima da se shvati kako klimatske promjene mogu utjecati na Antarktiku u budućnosti.

DNK, ilustracija Znanstvenici imaju novu teoriju postanka života na Zemlji i sve više dokaza za nju

Ovo se sastoji od daleko najstarije autentične morske sedaDNK do sada, kaže morska ekologinja Linda Armbrecht sa Sveučilišta Tasmanije u Australiji.

SedaDNK se nalazi u mnogim okruženjima, uključujući zemaljske špilje i subarktički permafrost, u kojima su pronađeni sedaDNK starosti 400.000 odnosno 650.000 godina.

Niske temperature, niska razina kisika i nedostatak UV zračenja čine polarna morska okruženja poput Škotskog mora sjajnim lokacijama za sedaDNK da ostane netaknuta. Uzorak spomenutog sedaDNK izvađen je s oceanskog dna 2019. godine i prošao je kroz sveobuhvatan proces kontrole kontaminacije kako bi se osiguralo da su markeri starosti ugrađeni u materijal točni.

Osim navedenog, znanstvenici su otkrili i dijatomeje (jednostanične organizme) koji datiraju prije 540.000 godina. Sve ovo pomaže u našem pregledu kako se ovaj dio svijeta razvijao u prdavnim vremenima. Tim je uspio povezati obilje dijatomeja s toplijim razdobljima – od kojih je posljednje u Škotskom moru bilo prije oko 14.500 godina. To je dovelo do povećanja ukupne aktivnosti morskog života u regiji Antarktika.

Ilustracija Crna smrt: Drevni DNK riješio misterij podrijetla najubojitije pandemije u povijesti?

Ovo je zanimljiva i važna promjena koja je povezana sa svjetskim i brzim porastom razine mora i ogromnim gubitkom leda na Antarktici zbog prirodnog zagrijavanja, kaže geolog Michael Weber sa Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj.

Ova najnovija studija, objavljena u znanstvenom časopisu Nature Communications, dokaz je da tehnike sedaDNK mogu biti korisne u rekonstrukciji ekosustava od prije stotina tisuća godina, dajući nam potpuno novu razinu uvida u to kako su se svjetski oceani promijenili.

Znanstvenici neprestano napreduju u vađenju tih drevnih fragmenata DNK iz zemlje i uklanjanju 'buke' i smetnji koje ostavlja sva moderna DNK, kako bi dobili autentičan pogled na prošlost. Bolje razumijevanje o prošlim klimatskim promjenama i načinu na koji je oceanski ekosustav reagirao znači točnije modele i predviđanja za ono što bi se sljedeće moglo dogoditi oko Južnog pola.

Antarktika je jedno od najosjetljivijih područja na klimatske promjene na Zemlji, a proučavanje prošlih i sadašnjih odgovora ovog polarnog morskog ekosustava na promjene okoliša hitno je pitanje, zaključuju autori studije.

Slika nije dostupna Napravljeno revolucionarno DNK računalo koje vrlo lako otkriva viruse u slini i čije se rezultate može iščitati i mobitelom

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti