Žene koje su uzimale lijek protiv bolova na recept uz pilulu za dan poslije bile su uspješnije u sprječavanju trudnoće od onih žena koje su uzimale samo hitnu kontracepciju, pokazalo je novo medicinsko istraživanje iz Hong Konga.

Studija, objavljena u srijedu u časopisu Lancet, provedena je u centru za reproduktivno zdravlje u kineskom gradu od 2018. do 2022. godine.

Kontracepcijeske tablete, ilustracija U SAD-u odobrena prva kontracepcijska pilula bez recepta

Provedeno je nasumično kontrolirano testiranje 860 žena koje su zatražile hitnu kontracepciju.

Ispitivanje iz 1998. godine pokazalo je da je levonorgestrel, jedna od najpopularnijih pilula za dan poslije, ima učinkovitost do 95 posto u sprječavanju trudnoće ako se popije u roku od 24 sata od nezaštićenog spolnog odnosa, a učinkovitost pada na 58 posto ili manje unutar tri dana.

Autori studije naveli su da je uzimanje te pilule zajedno s piroksikamom, lijekom na recept za ublažavanje bolnih i upalnih stanja poput artritisa, znatno poboljšalo učinkovitost hitne kontracepcije.

Nova studija sugerira da levonorgestrel može ostati vrlo učinkovit do tri dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa kada se uzima s piroksikamom.

Kontracepcijske pilule Kakva je povezanost kontracepcijskih pilula i raka dojke: Objavljeni rezultati nove studije

Znanstvenici su izračunali da je spriječeno 95 posto trudnoća kod žena koje su dobile kombinaciju s piroksikamom, u usporedbi sa 63 posto onih koje su dobile kombinaciju s placebom.

Istraživačica Sue Lo iz Udruge za planiranje obitelji u Hong Kongu rekla je za AFP da su otkrića stvarno uzbudljiva i opisala ih pionirskim otkrićem i nada se da bi ga drugi istraživači mogli nadograditi.

Za širu javnost, hitna kontracepcija koju koristimo stvarno je dobra. Sretni smo što smo pronašli nešto čime ćemo usavršiti terapije, rekla je.

U dvije proučavane skupine nije zamijećena znatna razlika u stopama nuspojava poput kašnjenja menstruacija, rekli su istraživači.

Ova studija bila je prva koja je sugerirala da "lako dostupan i siguran" lijek koji se uzima zajedno s levonorgestrelom može povećati učinkovitost pilule za dan poslije, rekla je prva autorica studije, Raymond Li sa Sveučilišta u Hong Kongu.

No Li je naglasila da nalaze treba ponoviti prije nego što dovedu do promjene politike.

Malo je prerano tražiti žene da dodaju (piroksikam) u svoju terapiju u ovom trenutku, rekla je Li i dodala da bi žena o kombinaciji lijekova prvo trebala razgovarati s liječnikom.

Slika nije dostupna Muškoj populaciji se ovo neće svidjeti: Nova eksperimentalna kontracepcija za muškarce uključuje magnetske nanočestice i zagrijavanje testisa

U zasebnom komentaru u časopisu Lancet Erica Cahill s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Stanford upozorila je da se zaključak možda ne odnosi na sve pacijentice.

Sudionice studije bile su uglavnom azijskog podrijetla i težile su manje od 70 kilograma, napisala je Cahill, koja nije bila uključena u studiju.

Poboljšana učinkovitost možda se ne može generalizirati na pacijentice s većim BMI-em, navela je.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju