Znanstvenici pronašli nešto posve iznenađujuće u meteoritu s Marsa starom 700.000 godina

Ima li života na Marsu i je li ikad tamo i postojao neka su od najvećih pitanja kad je riječ o istraživanju Crvenog planeta, a nova studija nudi novu perspektivu u traženju odgovora na ta pitanja.

Branimir Vorša | 31.01.2023. / 08:11

Komadić meeteorita Tissint
Komadić meeteorita Tissint (Foto: Afp)

Međunarodni tim znanstvenika predvođen Tehničkim sveučilištem u Münchenu ispitao je marsovski meteorit Tissint, nazvan po istoimenom selu u Maroku, u čijoj je blizini (na udaljenosti od oko 50 kilometara) pronađen nakon pada na Zemlju u srpnju 2011. godine.

Krater u obliku medvjeda na Marsu FOTO Kakav ulov! Podsjeća li vas ova snimka s površine Marsa na nešto?

Znanstvena studija vezana za taj meteorit, koja je objavljena u časopisu Science Advances, otkriva intrigantnu prisutnost ogromne organske raznolikosti, koja bi znanstvenicima mogla pomoći da bolje razumiju je li ikada postojao život na Marsu. Isto tako znanstvenici iz toga mogu naučiti nešto i o geološkoj povijesti Zemlje.

Mars i Zemlja dijele mnoge aspekte svoje evolucije. Dok se život pojavio i napredovao na našem planetu, pitanje je li ikada postojao na Marsu vrlo je vruća tema istraživanja koja zahtijeva dublje poznavanje vode, organskih molekula i reaktivnih površina našeg susjednog planeta, rekao je u izjavi za Carnegie Science dr. Philippe Schmitt-Kopplin, direktor istraživačke jedinice za analitičku biokemiju na Tehničkom sveučilištu u Münchenu i vodeći autor studije.

Abiotička organska kemija i nebiološki procesi

Organske molekule su molekule koje se sastoje od atoma ugljika koji su vezani na atome vodika, ali također mogu sadržavati kisik, dušik i druge elemente. Četiri primarne klase organskih molekula uključuju ugljikohidrate, proteine, nukleinske kiseline i lipide. Organske molekule su analogne životu, barem iz primjera koje imamo na Zemlji, ali studija napominje da su "u drugim marsovskim meteoritima" uočeni abiotička organska kemija i nebiološki procesi.

Razumijevanje procesa i slijeda događaja koji su oblikovali to bogato organsko izobilje otkrit će nove pojedinosti o nastanjivosti Marsa i potencijalno o reakcijama koje bi mogle dovesti do stvaranja života, ističe dr. Andrew Steele, znanstvenik u institutu Carnegie Science i koautor studije.

Organski sastav Tissinta

Koncept NASA-ine NTP/NEP rakete NASA ima plan kako let ljudske posade na Mars smanjiti na samo 45 dana

Znanstvenici su u studiji ispitali cjelokupni Tissintov organski sastav i identificirali raznovrsnu kemiju i obilje složenih molekula te su također pomogli i u otključavanju prošlih geoloških procesa unutar kore i plašta Crvenog planeta. Isto tako su identificirali i mnoštvo organskih magnezijevih spojeva koji nikad prije nisu bili uočeni na Marsu, što bi moglo donijeti nove dokaze o geokemijskim procesima koji su oblikovali duboku unutrašnjost tog planeta. Zaključili su i da je moguća veza između evolucije minerala Crvenog planeta i ciklusa ugljika.

Meteorit Tissint ima ukupnu težinu od sedam kilograma i trenutačno je peti meteorit koji je na Zemlju stigao s Crvenog planeta, a studija iz 2012. procjenjuje da je izbačen s Marsa prije otprilike 700.000 godina uslijed nekog nasilnog događaja. Tissint povlači neke paralele s jednim od najpoznatijih meteorita marsovskog podrijetla pronađenim na Zemlji, ALH 84001, koji je bio predmetom velikog ispitivanja u kasnim 1990-ima, kada se isprva vjerovalo da sadrži mikrofosile, što se kasnije nije potvrdilo.

NASA-ina nadolazeća misija Mars Sample Return mogla bi pružiti još bolji uvid u organski i mineralni sastav Marsa.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti