Znanstvenici razvili uređaj kojim mogu nadgledati COVID-19 pacijente sa sigurne udaljenosti

Emerald prati vitalne znakove pacijenta u njegovu domu i šalje podatke liječniku koji tako ne mora ni vidjeti pacijenta da bi znao što se s njim događa.

Martina Čizmić | 15.04.2020. / 14:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska je među zemljama koje se mogu smatrati sretnima jer nema velik broj zaraženih koronavirusom, kao ni velik broj onih u kućnoj izolaciji. No od samog se početka postavljalo pitanje kako te koji su u kućnoj izolaciji kontrolirati, ne samo da ne napuštaju taj prostor već i da se na vrijeme reagira ako im bude loše.

Upravo su se time pozabavili istraživači s američkog MIT-a koji su osmislili uređaj za praćenje pacijenata na daljinu i nazvali ga Emerald. Za razliku od medicinskih narukvica koje je potrebno stalno nositi, MIT CSAIL-ov uređaj postavi se na zid i spoji na struju i internet. Uređaj potom sve ostalo obavlja sam - prati kretanje pacijenta, kako spava, kako diše i te podatke šalje liječnicima.

Emerald zapravo analizira bežične signale u prostoru koristeći umjetnu inteligenciju kako bi detektirao znakove života. Pri tome emitira oko 1000 puta manju radijaciju od klasičnog mobilnog telefona.

Da takav način bežičnog nadzora zaista radi, pokazalo je testiranje u domu za starije u Bostonu. Liječnica dr. Ipsit Vahia mogla je iz udobnosti svog doma pratiti stanje pacijenata koji su se oporavljali od COVID-19. Zahvaljujući Emeraldu, vidjela je kad se disanje pacijenata popravilo, kad su bolje spavali, a da pritom nije morala ni prići blizu tim pacijentima.

Kad su liječnici u direktnom kontaktu s pacijentima, tijekom pregleda ili mjerenja vitalnih znakova, svaki pokret povećava rizik od zaraze koronavirusom, ističe dr. Vahia te dodaje kako Emerald smanjuje rizik za medicinske radnike, a istovremeno im pruža potrebne informacije o pacijentu.

Iako je Emerald razvijen u jeku pandemije koronavirusa, ovaj bi uređaj mogao pomoći liječnicima u detekciji i liječenju i drugih respiratornih bolesti jer im pruža mogućnost nadgledanja zdravstvenog stanja pacijenta tijekom cijelog dana i noći. Osim toga, pomaže i u rasterećenju bolnica i medicinskog osoblja. 

Izvor: MIT

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti