Znanstvenici se spremaju za još jedan svemirski spektakl: To je događaj koji se događa jednom u životu

Znanstvenici procjenjuju da se nove pojavljuju u prosjeku svakih 80 godina, a mogu trajati "desecima stotina ili tisućama godina".

Martina Čizmić | 25.06.2024. / 10:00

Eksplozij zvijezde, ilustrcija
Eksplozij zvijezde, ilustrcija (Foto: Getty Images)

Čini se kako će ova godina biti zaista jedinstvena što se tiče svemirskih fenomena koje možemo promatrati sa Zemlje. Nakon što nas je oduševila Aurora borealis koja se zahvaljujući snažnim geomagnetskim olujama spustila južnije no što je to itko mogao očekivati i pružila nam jedinstveni doživljaj, do kraja godine očekuje nas još (barem) jedan svemirski spektakl.

Kako pišu iz NASA-e, do kraja godine očekuje nas velika eksplozija zvijezde, tzv. nova, koja će osvijetliti noćno nebo. Kažu da će se raditi o događaju koji se viđa "jednom u životu". 

Radi se o događaju kada promjene na zvijezdi uzrokuju oslobađanje velike količine energije i ona postaje vrlo sjajna. Taj bljesak je samo privremen i zvijezde se obično vraćaju u svoje normalno stanje nakon tog događaja. 

Iako je nezahvalno prognozirati kad bi se takav događaj mogao dogoditi, astronomi očekuju da bi se on mogao odigrati do rujna 2024. godine. i to u binarnom sustavu u zviježđu Corona Borealis, također poznatom kao Sjeverna kruna. Radi se o konstelaciji udaljenoj oko 3000 svjetlosnih godina od Zemlje. 

Supernova, ilustracija Kozmička eksplozija stvorit će blistavu novu zvijezdu vidljivu nekoliko noći

Binarni sustav naziva se T Coronae Borealis. Sadrži dvije gravitacijski povezane zvijezde – bijelog patuljka (ostataka zvijezde veličine Zemlje koja je umrla) i crvenog diva (zvijezda koja se urušava nakon gubitka velike količine vodika u njenom središtu).

NASA-ini astronomi ističu da oslobađanje vodika crvenog diva u binarnom sustavu uzrokuje veliko povećanje pritiska i topline na bijelom patuljku. Takvo nakupljanje može uzrokovati "termonuklearnu eksploziju" dovoljno veliku da raznese materijal koji je bijeli patuljak prikupio.

Za razliku od supernove, koja je potpuno uništenje na kraju života neke zvijezde, nova omogućuje bijelom patuljku da i dalje ostane aktivan.

Znanstvenici procjenjuju da se nove pojavljuju u prosjeku svakih 80 godina, a mogu trajati "desecima stotina ili tisućama godina".

Što se ovogodišnje nove tiče, znanstvenici kažu da će eksplozija biti toliko svijetla da bi ljudi trebali moći vidjeti njenu svjetlost bez teleskopa ili druge posebne opreme, a zbog jakog svjetla može izgledati kao da se na nebu stvorila nova zvijezda.

Bijeli patuljak, ilustracija Astronomi otkrili umiruću zvijezdu s vidljivim ožiljkom

To je događaj koji se događa jednom u životu i koji će stvoriti mnogo novih astronoma, dajući mladim ljudima kozmički događaj koji mogu sami promatrati, postavljati svoja pitanja i prikupljati vlastite podatke, rekla je dr. Rebekah Hounsell, znanstvenica specijalizirana za nove događaje u NASA-inom Goddard Space Flight Centru u Greenbeltu, Maryland. To će potaknuti sljedeću generaciju znanstvenika.

Što promatrači zvijezda trebaju tražiti? Sjeverna kruna je krivulja zvijezda u obliku potkove zapadno od zviježđa Herkula, idealno uočljiva za vedrih noći. Može se identificirati lociranjem dviju najsjajnijih zvijezda na sjevernoj hemisferi – Arktura i Vege – i praćenjem ravne linije od jedne do druge, što će promatrače neba odvesti do Herkula i Corone Borealis.

Bljesak će biti kratak. Nakon što eruptira, bit će vidljiv golim okom nešto manje od tjedan dana - ali će to biti pravi prizor za vidjeti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti