Znanstvenici su zabrinuti: Jedna pojava mogla bi biti opasna prijetnja opstanku naše vrste

Prema znanstvenicima, podaci kao takvi nisu alarmantni za pojedince, ali mogli bi biti zvono za uzbunu za političare.

Martina Čizmić | 18.11.2022. / 11:48

Reproduktivno zdravlje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kao da klimatske promjene, vojni sukobi, različite bolesti i pandemije nisu dovoljni, znanstvenici su otkrili još jednu pojavu koja bi mogla ugroziti opstanak ljudi u budućnosti.

Analiza objavljena u časopisu Human Reproduction Update u obzir je uzela više od 250 studija provedenih diljem svijeta koje su se bavile ljudskim reproduktivnim zdravljem. Točnije, fokusirale su se na broj spermija u posljednjih 50 godina kod muškaraca diljem svijeta. I rezultati nisu ohrabrujući.

Promatrajući podatke prikupljene od 1973. do 2018. godine, znanstvenici su utvrdili da je broj spermija u prosjeku padao za oko 1,2 posto godišnje do 2000. godine. Nakon toga situacija je postala još gora. Stupanj opadanja broja spermija povećao se i on sad iznosi oko 2,6 posto godišnje.

Slika nije dostupna Infekcija koronavirusom može utjecati na jedan važan aspekt muškog zdravlja

Iako se to možda ne čini puno, znanstvenici upozoravaju kako to ukazuje na sve veći problem plodnosti u populaciji, ali može biti i pokazatelj zdravstvenih problema među muškarcima. Naime, nedavna istraživanja pokazala su da su poremećaji u razvoju reproduktivnih organa tijekom fetalne faze povezani s doživotnim oštećenjem plodnosti i drugim markerima reproduktivne disfunkcije.

Prema znanstvenicima, podaci kao takvi nisu alarmantni za pojedince, ali mogli bi biti zvono za uzbunu za političare.

Naša su otkrića poput kanarinca u rudniku ugljena. Imamo ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao ugroziti opstanak čovječanstva, istaknuo je prof. Hagi Levine sa Sveučilišta u Jeruzalemu.

Pozvao je na globalnu akciju za promicanje zdravijeg okoliša za sve vrste i smanjenje izloženosti i ponašanja koja prijete reproduktivnom zdravlju.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na posljedice bolesti: COVID-19 može smanjiti plodnost kod muškaraca

Prof. Shannom Swan s Medicinskog fakulteta Icahn, koja je s Levineom i 53 znanstvenika diljem svijeta radila na ovoj analizi, naglasila je da nizak broj spermija ne utječe samo na plodnost muškaraca, već ima ozbiljne posljedice za zdravlje muškaraca općenito te je povezan s drugim nepovoljnim trendovima, koji se zajedno nazivaju sindromom disgeneze testisa.

Zabrinjavajući pad koncentracije sperme kod muškaraca i ukupnog broja spermija za više od 1 % svake godine, kako je navedeno u našem radu, u skladu je s nepovoljnim trendovima u zdravstvenim ishodima drugih muškaraca, kao što su rak testisa, hormonski poremećaj i genitalne urođene mane, kao i pogoršanje reproduktivnog zdravlja žena. Ovo se očito ne može nastaviti nekontrolirano, upozorila je Swan.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti