Znanstvenici tek otkrivaju prave posljedice bolesti COVID-19: Može prouzročiti pogoršanje izvršnih funkcija mozga i njegovo smanjenje

Studija provedena u Velikoj Britaniji upozorava na nastanak abnormalnosti na mozgu nakon preboljenja bolesti COVID-19.

Hina | 08.03.2022. / 10:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

COVID-19 može prouzročiti smanjenje moždane mase, utjecati na smanjenje sive tvari u područjima koja kontroliraju emocije i pamćenje te oštetiti područje koje kontrolira osjet njuha, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Oxford.

Znanstvenici su objavili da su takve promjene zamijetili i u oboljelih koji nisu bili hospitalizirani zbog bolesti COVID-19.

Slika nije dostupna Posve slučajno snimljen rad mozga pacijenta u trenutku smrti i nakon nje, rezultati fascinirali znanstvenike i otvorili mnoga egzistencijalna pitanja

Da bi se doznalo mogu li se spomenute posljedice bar djelomično poništiti ili će postati trajne morat će se provesti dodatna istraživanja.

Raspolažemo snažnim dokazima o nastanku abnormalnosti na mozgu nakon preboljenja bolesti COVID-19, pišu britanski znanstvenici u studiji objavljenoj u ponedjeljak u stručnome časopisu Nature.

Čak i u slučaju blagih oblika bolesti među sudionicima istraživanja otkriveno je "pogoršanje izvršnih funkcija" mozga, odgovornih za fokusiranje, planiranje, organiziranje, donošenje odluka i rješavanje problema, a u prosjeku se veličina mozga ispitanika smanjila između 0,2 posto i 2 posto.

Recenzirana studija istraživala je promjene na mozgu 785 pacijenata u dobi od 51 do 81 godine.

Skeniranje njihovih mozgova provedeno je dvaput, a od ukupnog broja ispitanika 400 ih se bolesti COVID-19 zarazilo između dvaju skeniranja. Drugo skeniranje obavljeno je u prosjeku 141 dan nakon prvoga.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na komplikacije kod pacijenata hospitaliziranih s COVID-19

Studija je provedena u vrijeme kad je u Britaniji bila dominantna alfa varijanta koronavirusa i malo je vjerojatno da je u nju bio uključen ijedan pacijent zaražen deltom, kažu britanski znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo i da je dio pacijenata nakon preboljele bolesti COVID-19 patio od 'moždane magle' ili od smanjene pažnje i koncentracije, kao i od smanjene brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja.

Znanstvenici nisu objavili je li cijepljenje protiv bolesti COVID-19 utjecalo na ovo stanje, no britanska zdravstvena agencija prošli je mjesec izvijestila da je nakon proučavanja 15 ranije provedenih studija ustanovljena upola manja vjerojatnost da će se kod cijepljenih razviti simptomi dugotrajne bolesti COVID-19 u usporedbi s necijepljenima.

Slika nije dostupna Studija otkrila zabrinjavajuće podatke: Ljudski se mozak - smanjuje

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti