Znanstvenici otkrili da svake godine postoji šansa za izumiranjem ljudske vrste

Šanse da baš vas udari grom vrlo su male, a izrazito su male šanse da vas recimo ugrize i morski mas dok se kupate. Još su manje šanse da ćete izaći na večeru sa supermodelom, a dobitak na lotu, što se šansi tiče, možete praktički samo sanjati. Međutim, znanstvenici su otkrili da je šansa da ljudska vrsta izumre u bilo kojem trenutku daleko od sna. Trebali bismo se doista zabrinuti.

Branimir Vorša | 12.11.2019. / 14:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudima prijeti veća šansa za izumiranjem iduće godine nego što pojedincu prijeti udar groma ili ugriz morskog psa, otkriva nova znanstvena studija. Preciznije, autori te studije došli su do izračuna da su šanse da ljudska vrsta nestane prirodnim putem sa Zemlje u bilo kojoj godini odsad pa nadalje 1:14.000.

Neki će reći da to nisu velike šanse, no ako u perspektivu stavimo spomenute šanse za udar groma u pojedinca, ugriz morskog psa ili spoj sa supermodelom, takvo mišljenje bi se brzo moglo raspršiti. Naime, šansa da baš vas udari grom iznosi 1:700.000. Šansa da čovjeka ugrize morski pas iznosi 1:650.000, a šansa da odete na spoj sa supermodelom još je i manja te iznosi 1:880.000. Loto vjerojatno ne treba ni spominjati jer tu se omjer mjeri u desetinama ili stotinama milijuna (ovisno o tome koji loto igrate).

Zemlja (Foto: YouTube) Neposredna opasnost: Zemlji prijeti obrat magnetskih polova, a posljedice toga bile bi katastrofalne

Astronaut na nepoznatom planetu (Ilustracija: Getty) Nobelovac želi ubiti svaku ideju o koloniziranju drugih egzoplaneta: "To se nikad neće dogoditi"

Studiju koja se bavi izumiranjem ljudske vrste napravili su znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, a cilj joj je bio upravo dokučiti šanse za nestanak ljudske vrste s planeta prirodnim putem, uključujući udar asteroida ili erupciju supervulkana.

Navedeni tim znanstvenika osvrnuo se na 200.000 godina vladavine čovjeka na Zemlji kako bi izračunali kolika postoji šansa da primjerice iduće godine izumremo kao vrsta. Utvrdili su kako postoji šansa od maksimalnih 1:14.000 da izumremo kao vrsta u bilo kojoj narednoj godini.

Tim nije u izračun uvrstio i ljudski utjecaj, poput klimatskih promjena te nuklearnog i biokemijskog rata, gdje nam šanse za izumiranjem rastu još i više.

Od svih vrsta koje su dosad postojale, njih više od 99 posto dosad je izumrlo, navodi se u studiji.

Sad barem znamo odgovor da čak ako ništa i ne učinimo što bi nam naštetilo, postoji doista realna šansa da izumremo prirodnim putem. Utjehu bi trebalo pronaći u tome da doista poradimo na tome da ne pomognemo prirodi u krajnjoj selekciji, zar ne?

Izvor: Nature

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti