Znate li koje su videoigre ove godine ušle u Kuću slavnih?

S ovogodišnjim laureatima, u Kuću slavnih videoigara uvršteno je ukupno 40 videoigara koje su ostavile trajni trag u povijesti.

Martina Čizmić | 07.05.2023. / 09:18

Laureati Svjetske kuće slavnih videoigara za 2023. (Foto: The Strong, National museum of play)

Svake godine Kuća slavnih videoigara odaje priznanje arkadnim, konzolnim, računalnim i ostalim videoigrama, koje su utjevale na popularnu kulturu i industriju videoigara. Otkako je otvorena, 2015. godine, svake godine u nju ulazi nekoliko igara - ove godine radi se o njih četiri.

Ovogodišnji laureati zaista su posebni. Naime, uključuju prvu komercijalnu videoigru (Computer Space), prvu videoigru koja je bila usmjerena na djevojčice (Barbie Fashion Designer), postapokaliptičnu videoigru koja je zaludila svijet (The Last of Us) i igru koja je čak i djedove i bake zainteresirala za igranje (Wii Sports).

Oni stariji, koji su videoigre počeli igrati u prošlom tisućljeću, Computer Space dobro je poznat. Na tržištu se pojavila još 1971. godine, kao prva komercijalna igra koju se moglo igrati u igraonama, nakon što ste u uređaj ubacili novčić. Dokazala je da videoigre mogu zainteresirati i privući publiku i izvan laboratorija u kojima su se razvijale. Iako možda nije bila toliko popularna kao neke druge videoigre, postavila je temelje za razvoj cijele industrije videoigara. Naime, njeni su autori poslije razvili tvrtku Atari. 

1970. godine nije bilo industrije videoigara. Igre koje bismo sada nazvali videoigrama još uvijek su uglavnom bile zaključane na računalima u sveučilišnim i istraživačkim laboratorijima, nedostupne javnosti, pojasnio je  Jeremy Saucier, pomoćnik potpredsjednika za tumačenje i elektroničke igre u Muzeju igara The Strong.

Barbie Fashion Designer bila je prva video igra namijenjena djevojčicama, koja im je omogućila da dizajniraju i printaju odjeću za svoje lutke Barbie. Prodana je u više od 500.000 primjeraka u samo dva mjeseca od izdanja 1996. godine. Uz to što je proširila publiku za videoigre, započela je i raspravu o spolu i stereotipima u igrama koja traje i danas.

Modna dizajnerica Barbie postala je početna točka za pokret igara za djevojčice i uzdrmala je scenu softvera i igara, rekla je voditeljica kolekcija Kristy Hisert. Također je potaknula važna pitanja i raspravu. Što znači biti igra za djevojčice? Trebaju li uopće postojati igre 'za djevojčice'? Koje su implikacije tih igara? Koje su posljedice igara o rodnoj pripadnosti?

The Last of Us, sa svojim nezaboravnim likovima i pripovijedanjem, brzo se istaknuo na polju postapokaliptičnih zombi igara. Više od 200 publikacija proglasilo ju je igrom godine kada se pojavila na sceni 2013. Deset godina kasnije, milijuni gledatelja sada prate HBO-ovu seriju koju je inspirirala.

HBO adaptacija iz 2023. proširila je doseg i popularnost igre. Stvorena uz sudjelovanje Naughty Doga, serija je dobila podršku i kritičara i obožavatelja kao jedna od najboljih adaptacija videoigara ikad napravljenih, rekla je kustosica videoigara Lindsey Kurano.

Wii Sports, koji je lansiran u sklopu konzole Nintendo Wii 2006., nagrađen je za dovođenje tehnologije temeljene na kretanju u dnevne sobe diljem svijeta, gdje je bilo tko, od male djece do starijih osoba, mogao zgrabiti kontroler i pridružiti se virtualnom kuglanju, tenisu ili golfu. Društveni centri za starije osobe prihvatili su igre zbog njihove zdravstvene i socijalne dobrobiti.

S više od 82 milijuna prodanih primjeraka, Wii Sports je jedna od najprodavanijih videoigara svih vremena, ali njen pravi utjecaj krije se u činjenici da je stvorila igrače od milijuna ljudi širom svijeta koji nikada nisu razmišljali o igranju, rekao je Aryol Prater, stručnjak za istraživanje crnačke kulture u igrama u The Strongu.

Podsjetimo, svatko može nominirati igru ​​u Svjetsku dvoranu slavnih videoigara. Konačni izbor radi se na temelju savjeta novinara, znanstvenika i drugih pojedinaca koji su upoznati s poviješću videoigara i njihovom ulogom u društvu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti