Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg u utorak će prvi put odgovarati na pitanja zastupnika u američkom Kongresu koji su sve kritičniji prema toj društvenoj mreži, posebice nakon skandala u čijem je središtu britanska tvrtka Cambridge Analytica koja je iskorištavala privatne podatke desetaka milijuna njezinih korisnika, javlja AFP i dodaje da na Facebook raste pritisak za boljom regulacijom tog sektora.

Saslušanje će biti velika prigoda da se rasvijetli korištenje privatnih podataka u potrošačke svrhe i da se pomogne svim Amerikancima da bolje shvate što se događa s njihovim osobnim podacima koje objave na mreži, navodi se u izjavi kongresnog Odbora za energetiku i trgovinu.

Cijenimo spremnost g. Zuckerberga da svjedoči pred odborom, navodi se u izjavi.

Nakon što je u više navrata priznao "pogreške" i obećao poboljšanja, mladi milijarder upravo je najavio nove mjere za borbu protiv političkih manipulacija, što je, kako ocjenjuje AFP, već "enti" pokušaj Facebooka da nakon višemjesečnih kritika umanji štetu nanesenu skandalom s tvrtkom Cambridge Analytica.

Izbjeći da se skandal ponovi

Zuckerberg bi na saslušanju trebao objasniti kako njegova tvrtka štiti privatnost korisnika i njihove podatke kako ne bi bili zloupotrebljeni u svrhe političkih kampanja.

Odlučni smo sve učiniti na vrijeme pred ključne mjesece koji će prethoditi izborima u 2018., posebice izborima za američki Kongres, kazao je taj megauspješni 33-godišnjak.

Izbori za Kongres u Sjedinjenim Američkim Državama po pravilu se trebaju održati 6. studenoga. Ovi će se izbori održati usred mandata predsjednika Donalda Trumpa. Birat će se svih 435 kongresmena u Zastupničkom domu i 33 od 100 mjesta u američkom Senatu. Također će se birati savezni guverneri i brojni drugi državni i lokalni dužnosnici.

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o oko 50 milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u kampanji Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Zastupnike u Kongresu posebno će zanimati kako će se Facebook boriti protiv pokušaja političke manipulacije, a pitanje svih pitanja bit će destabilizacija američke predsjedničke kampanje 2016. preko društvenih mreža. Američko pravosuđe, naime, optužuje Rusiju za miješanje u američke predsjedničke izbore, optužujući Moskvu da je pomogla u izboru Trumpa za predsjednika.

Američki mediji slažu se da ruska umiješanost jest važno pitanje, ali da svi dokazi upućuju na to da je prvenstveni cilj bio produbiti podjelu unutar Amerike, a ne pomoći nekom od kandidata, na što upućuje i činjenica da oglasi i objave nisu bile namijenjene glasačima u tzv. neodlučnim državama. Uostalom, navodi New York Post, Cambridge Analytica na predizborima je radila za Teda Cruza, odnosno protiv Trumpa, i to neuspješno.

Trumpov tim je, dodaju mediji, bolje iskoristio Facebook od tima Hillary Clinton i to je stvar stručnosti. Uostalom, mediji su 2012. uvelike hvalili Baracka Obamu da je pametno iskoristio tog giganta među društvenim mrežama.

U svakom slučaju, saslušanje će se pomno pratiti i u Europi gdje je Facebook, kao i u SAD-u, predmet brojnih istraga i pritužbi.

Zasad izbjegava svjedočiti u Europi

Zuckerberg je pozvan da se službeno očituje u Bruxellesu i Londonu, ali to nije učinio. On ionako muku muči da u SAD-u sa sebe makne sliku o mladom arogantnom muškarcu koji se mora silno potruditi da ublaži bijes i demokrata i republikanaca.

Došlo je vrijeme za polaganje računa za internetske sajtove kao što je @facebook. Potreban nam je zakon o zaštiti privatnog života na koji Amerikanci mogu računati, napisao je na Twitteru demokratski senator Ed Markey.

Analitičar za Endpoint Techologies Associates smatra da Zuckerbergu pred Kongresom neće biti nimalo lako.

Kladim se da ni takvom moćnom mozgu neće biti lako i da će se dobro oznojiti. No u konačnici će se složiti s nekim prilagodbama i promjenama koje nemaju neku težinu (...) samo kako bi izašao u jednom komadu, kazao je Roger Kay.

Osim što je Facebooku poljuljan ugled, AFP podsjeća da je od sredine ožujka na burzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi dolara.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju