Zuckerberg na mukama: "Ukrao" je tuđe kontakte i brojeve telefona i prodao ih oglašivačima

Novi fijasko Facebooka. Čak i pojedinici koji nikad nisu imali račun na Facebooku ili instalirali aplikaciju, bili su na udaru oglašivača.

Martina Čizmić | 29.09.2018. / 08:41

Mark Zuckerberg, Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Facebook ove godine nikako da riješi svoje probleme s neovlaštenim korištenjem korisničkih podataka. Baš kad se cijela priča oko Cambridge Analytice smirila, počeli su raditi na borbi protiv širenja terorističkog sadržaja i ne transparentnog političkog oglašavanja, u javnost je dospjela nova informacija.

Brojevi telefona korisnika (ali i onih koji nisu korisnici) korišteni su za targetirano oglašavanje. Iako je Facebook izrijekom obećao da to neće raditi i iako su ti brojevi trebali biti korišteni samo za jačanje sigurnosti korisničkih računa. Posebno zabrinjava što je Facebook koristio čak i brojeve onih korisnika koji mu nikad svojevoljno nisu dali te brojeve telefona.

Grupa istraživača sa Sveučilišta Princeton i Northeastern u suradnji s novinarima Gizmoda, potvrdili su da Facebook, bez ovlasti, kopira brojeve telefona iz telefonskog imenika svojih korisnika, ali i zadržava podatke o brojevima telefona koji su korišteni za dvostupanjsku autentifikaciju.

To ne znači da korisnici trebaju isključiti dvostupanjsku autentifikaciju svog Facebook računa. Dapače, dobro je da ju imaju aktiviranu.

Problem je što je Facebook iskoristio informaciju koju su korisnici, u dobroj vjeri, povjerili toj kompaniji.

Isto tako, kad su korisnici instalirali aplikaciju, Facebook ih je pitao žele li podijeliti svoje kontakte s tom mrežom kako bi se lakše povezali. Iako ti kontakti možda nisu na Facebooku, njihov je broj telefona završio u rukama oglašivača u roku od mjesec dana od dijeljenja.

Dodatan je problem što korisnici o toj praksi nisu imali nikavih informacija, niti su te informacije mogli dobiti ni na koji način. Bez obzira na preuzimanje svih podataka koje Facebook ima o korisniku ili traženje podataka o tome što Facebook zna o korisniku na temelju GDPR-a.

S obzirom na to da su Zuckerberg i Facebook jučer priznali da je čak 50 milijuna korisnika bilo izloženo hakerskom napadu te su njihovi podaci bili ugroženi zbog greške u sustavu, brisanje brojeva telefona koje nisu ni smjeli imati zaista je najmanji korak koji mogu napraviti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti