Zuckerberg opet u "vrućem stolcu": Pred Kongresom će morati braniti Libru

Pretpostavlja se da će Zuckerberg morati objasniti što je to točno Libra, kako će ona funkcionirati i kakav bi utjecaj imala na tradicionalno financijsko tržište.

Martina Čizmić | 10.10.2019. / 16:18

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Šef Facebooka, Mark Zuckerberg, do sad je uspješno izbjegavao većinu različitih saslušanja i istraga. Da, na nekima se morao osobno pojaviti (poput onoga pred Kongresom pred godinu i pol), ali kad god je mogao poslao je nekog od svojih podređenih.

Međutim, Zuckerberg će morati ponovno sjesti u "vrući stolac" i odgovarati na neugodna pitanja predstavnika Kongresa.

Kako su priopćili iz Kongresa, Zuckerberg će svjedočiti pred financijskim odborom Kongresa i to na temu "Istraživanje Facebooka i njegov utjecaj na financijske usluge i stambeni sektor".

Pretpostavlja se da će Zuckerberg morati objasniti što je to točno Libra, kako će ona funkcionirati i kakav bi utjecaj imala na tradicionalno financijsko tržište.

Facebook, ilustracija Facebook službeno najavio svoju kriptovalutu, koja bi trebala biti dostupna u cijelom svijetu

Virtualna valuta Libra, ilustracija Facebookova kriptovaluta još nije ni ugledala svjetlo dana, a već je na udaru regulatora

Glavnu riječ tijekom ispitivanja vodit će predstavnica republikanaca, Maxine Waters, koje je inače autorica prijedloga zakona kojim bi se Facebooku i ostalim tehnološkim tvrtkama zabranilo funkcioniranje u smislu financijske institucije u SAD-u. Ako prijedlog bude prihvaćen, to bi ujedno značilo kraj za Libru i bilo koju drugu kriptovalutu koju bi u budućnosti željela izdati neka društvena mreža.

No, Kongres nije jedini koji preispituje Zuckerbergovu ideju o kriptovaluti za cijeli svijet. Već ranije su predstavnici Kongresa tražili od Facebooka da zaustavi svoju implementaciju Libre, a predstavnici Francuske i Njemačke glasno su se usprotivili Libri u EU.

Facebook, ilustracija Francuska i Njemačka protiv Facebooka: Projekt Libra je rizičan i ne želimo ga u Europi

Virtualna valuta Libra, ilustracija PayPal odustao: Propada li Libra i prije no što je zaživjela?

Da se Zuckerberg možda malo previše zaletio kad je najavio izdavanje Libre u ljeto 2020. godine, govori i činjenica da je iz koalicije za Libru nedavno izašao PayPal, a sve se češće spominje kako i dvije najveće svjetske kartičarske kuće, Visa i Mastercard, ozbiljno preispituju svoje daljnje sudjelovanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti