Krajem desetljeća leteći taksiji letjet će iznad glava stanovnika Los Angelesa i New Yorka

Šef Hyundaija za Sjevernu Ameriku najavio je kako bi 2028., a možda i ranije, njihovi leteći taksiji mogli biti spremni za komercijalnu uporabu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.11.2020. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Taksiji bi već tijekom ovog desetljeća mogli - poletjeti. Kao što automobilske i tehnološke kompanije ulažu velike cifre u električna vozila i autonomnu vožnju, dio njih investira i u još jedan oblik budućnosti transporta - leteće taksije. Jedna od kompanija koja ima velike ambicije na tom tržištu je Uber koji (preoptimistično) smatra da bi njihova usluga prijevoza putnika letećim taksijima Uber Air mogla početi s radom već 2023. godine.

Slika nije dostupna Uber i Hyundai surađuju na električnim letećim taksijima

U razvoju vozila koja bi mogla polijetati i slijetati vertikalno surađuju s više kompanija, a jedna od njih je i Hyundai. S južnokorejskom tvrtkom ugovor o suradnji potpisali su početkom ove godine te su tada najavili konceptnu letjelicu u koju bi, pored pilota, mogle stati još 4 osobe. Takav električni taksi letio bi na visinama između 300 i 600 metara, uz maksimalnu brzinu od 300 km/h. Prema sadašnjim planovima s jednim punjenjem baterija taksi bi mogao izdržati oko 100 kilometara, što nije loše za gradsku vožnju.



No dok u Uberu najavljuju prva polijetanja takvih taksija već za tri godine, iz Hyundaija su ipak umjereniji i vjerojatno realniji. Tijekom prošlotjednog razgovora s novinarima, prvi čovjek Hyundaija za Sjevernu Ameriku Jose Munoz, rekao je da bi stanovnici Los Angelesa i New Yorka u njihovim letećim taksijima mogli poletjeti do 2028., a možda i ranije. To je u skladu s ranijim najavama iz te kompanije kada su također govorili o 2028. kao godini polijetanja.

Alpha Two Još jedan igrač na tržištu: Ovo je Airbusov taksi budućnosti

Naravno, od tih najava do uspostavljanja prvog takvog servisa još je puno vremena i još više izazova. Od samih tehnoloških, odnosno razvoja sigurne tehnologije koja će moći prevoziti putnike zračnim putem, pogotovo u gradovima s brojnim neboderima pa do regulatornih jer će biti potrebno donijeti brojne nove dozvole kako bi se omogućili niski letovi iznad glava stanovnika.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti