Pandemija utjecala na trendove u korištenju droga u Europi: Uporaba jedne značajno je skočila

"Klupske droge" poput MDMA i ecstasy tijekom pandemije nisu bile toliko zanimljive. No, zato su neke druge doživjele porast popularnosti.

Hina | 27.01.2022. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ograničenja uslijed pandemije COVID-19 najviše su utjecala na obrasce konzumacije kanabisa i ecstasyja pri čemu se uporaba kanabisa povećala, a uporaba 'klupskih droga' (MDMA/ecstasy) smanjila, rezultati su istraživanja koje je objavila Europska agencija za droge (EMCDDA).

Rezultate istraživanja koje je EMCDDA objavila prije nekoliko dana na službenim internetskim stranicama, prenio je na svom Facebooku psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu i saborski zastupnik HDZ-a.

Slika nije dostupna Mladi su postali previše ovisni: Kinezi online videoigre usporedili s drogama

Europska internetska anketa o drogama pokazala je da se uporaba biljnog kanabisa povećala, a uporaba 'klupskih droga' (MDMA/ecstasy) smanjila.

Istraživanje, u kojem su sudjelovale osobe starije od 18 godina, provedeno je između ožujka i travnja 2021. u 30 zemalja (21 u EU i 9 izvan EU) kada je većina populacije bila pod mjerama zatvaranja povezanim s COVID-19.

Blizu 50.000 odraslih osoba (48 469) odgovorilo je na anketu iz 21 države članice EU-a i Švicarske. Kanabis je bila droga koja se najviše koristila, a 93 posto ispitanika izvijestilo je da ju je koristilo u prethodnih 12 mjeseci uz male razlike između zemalja.

MDMA/ecstasy (35 posto), kokain (35 posto) i amfetamin (28 posto) bile su sljedeće najčešće prijavljene ilegalne supstance, a redoslijed triju droga varira od zemlje do zemlje.

Slika nije dostupna Šesnaestogodišnjak uhvaćen u pokušaju da autićem na daljinski prokrijumčari 25 kila metamfetamina preko granice

Otprilike trećina ispitanika (32 posto) izjavila je da koristi više (biljnog) kanabisa, a 42 posto koristi manje MDMA/ecstasyja.

Petina (20 posto) ispitanika u istraživanju je izjavila da u prošloj godini koristila LSD, njih 16 posto je koristilo nove psihoaktivne tvari (NPS), a 13 posto ketamin. Konzumaciju heroina prijavilo je tri posto ispitanika.

Iako je uzorak koji je prijavio konzumaciju heroina bio mali, više od četvrtine ovih ispitanika (26 posto) izjavilo je da je tu drogu koristilo češće tijekom ispitivanog razdoblja.

Predstavljeni podaci odnose se na ispitanike koji su koristili barem jednu ilegalnu drogu u 12 mjeseci prije istraživanja.

Iako internetske ankete nisu reprezentativne za opću populaciju, kada se pažljivo provode i kombiniraju s tradicionalnim metodama prikupljanja podataka, mogu pomoći u stvaranju detaljnije, realnije i pravodobnije slike o uporabi droga i tržištu droga u Europi, navodi EMCDDA.

Ecstasy, ilustracija (Foto: AFP) Policiji pod nosom, sintetičke droge prodaju se na dark webu i šalju – poštom

U inicijativi je sudjelovalo više od sto organizacija, uključujući nacionalne kontakt točke Reitox mreže, sveučilišta i nevladine organizacije.

Novost u anketi iz 2021. bilo je sudjelovanje partnerskih agencija sa zapadnog Balkana, kroz projekt tehničke pomoći EMCDDA (IPA7).

Više od 2 000 odraslih osoba (2 174) iz Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije odgovorilo je na anketu. Većina ispitanika (91 posto) izjavila je da je koristila kanabis u prethodnih 12 mjeseci, a slijede kokain (38 posto), MDMA/ecstasy (22 posto) i amfetamin (20 posto).

I ovdje je oko trećine ispitanika (32 opsto) izjavilo je da koristilo više (biljnog) kanabisa, dok je 34 posto koristilo manje MDMA/ecstasyja.

Gotovo svaki šesti (17 posto) ispitanik prijavio je korištenje NPS-a u prošloj godini, dok je devetizjavilo da je koristilo LSD. Korištenje i heroina i metamfetamina prijavilo je osam posto ispitanika.

Kuća je prijavljena kao najčešće okruženje za konzumiranje droga tijekom tog razdoblja (85 posto ispitanika u istraživanju EU-a i Švicarske i 72 posto na zapadnom Balkanu), obrazac koji je naglašen zatvaranjem zbog COVID-19 i zatvaranjem mjesta za noćni provod.

Ovisnost o društvenim mrežama (Foto: Getty Images) Ovisnost o društvenim mrežama slična je ovisnosti o drogama?

Najčešći motivi za konzumaciju kanabisa bili su opuštanje, osjećaj napušenosti i pomoć pri spavanju, dok su za MDMA/ecstasy to bili njegovi euforični i društveni učinci.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdeel kazao je da su Internetske ankete ključni sastojak u njihovu praćenju promjenjivog europskog problema droga.

Pomažu nam dosegnuti važnu ciljnu populaciju inovativnim online metodama. Današnji rezultati otkrivaju široku paletu droga dostupnih diljem Europe i pružaju vrijedne informacije o novim trendovima i promjenjivim obrascima uporabe tijekom pandemije COVID-19, rekao je Goosdeel.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti