Mladi su postali previše ovisni: Kinezi online videoigre usporedili s drogama

U Kini su već uvedena ograničenja za maloljetnike oko vremena koje provode igrajući igre, no čini se da ni to nije previše pomoglo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2021. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kinezi posljednjih godina pokušavaju ograničiti vrijeme koje mladi provode igrajući online igre jer smatraju da previše vremena za ekranima nije dobro za mentalno zdravlje, kao ni za vid. Neke su radikalne poteze već poduzeli, primjerice ograničili su vrijeme koje mladi mogu provoditi igrajući mobilne igre, a koriste i tehnologiju prepoznavanja lica jer mnogi, naravno, pronađu način za varanje sustava, pa mogu igrati dulje od dopuštenog.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Kineska kompanija predstavila radikalno rješenje koje će djeci ograničiti vrijeme igranja videoigara

Ovaj je tjedan kineska vlada, u članku u Economic Information Dailyju koji je u vlasništvu države, ponovno kritizirala videoigre i vrijeme koje mladi provode pred ekranima, nakon čega je vrijednost dionica kineskih kompanija poput Tencenta (najpoznatijeg po planetarno poznatoj mobilnog igri Honor of Kings) i NetEasea pala za 10 i čak 14 posto.

U članku se naglašava kako su online videoigre poput opijuma te su djeca masovno ovisna o njima, što može negativno utjecati na njihov razvoj. Podsjeća se da je prošle godine više od polovice kineske djece bilo kratkovidno, kao i da su igre negativno utjecale na njihovo obrazovanje. Također, traži se veća kontrola nad vremenom koje djeca provode igrajući igre, kao i kontrola nad sadržajem kako bi se onemogućilo da maloljetnicima bude dostupan sadržaj koji nije za njihove oči.

Ovaj je članak upozorio na ovisnost mladih o videoigrama. Podsjeća na starije članke u kojima su se videoigre uspoređivale s digitalnim heroinom, komentirao je za CNBC Daniel Ahmad, analitičar Niko Partnersa.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Kineska kompanija predstavila radikalno rješenje koje će djeci ograničiti vrijeme igranja videoigara

Zanimljivo, članak je nekoliko sati nakon objave izbrisan, a cijena dionica spomenutih kompanija djelomično se oporavila. Razlog za to može biti i činjenica da Tencent i NetEase većinu zarade ipak ostvaruju od punoljetnih gamera, pa da se s vremenom i uvedu neka nova ograničenja za maloljetnike, to ne bi previše utjecalo na njihove prihode i profit.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti