Škoda predstavila svoj prvi električni SUV - ENYAQ iV

Električnu Škodu karakterizira atraktivan dizajn i bogata ponuda modela različitih snaga motora i kapaciteta baterije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2020. / 11:15

Prilikom predstavljanja Škode ENYAQ iV, prvog modela češke kompanije od starta razvijanog za električni pogon i baziranog na platformi VW Grupe MEB, izvršni direktor kompanije Thomas Schäfer najavio je da s tim vozilom počinje jedno novo razdoblje za Škodu. Električni SUV pažnju plijeni atraktivnim i dinamičnim izgledom i prostranim dimenzijama, a svi zainteresirani imat će izbor između više različitih modela, ovisno o snazi motora, kapacitetu baterije te žele li pogon na 2 ili sva 4 kotača, uz maksimalni domet najjačeg modela veći od 500 km.

Slika nije dostupna Bezvremenska klasika: Ovi legendarni modeli Rolls-Roycea sada dolaze s električnim motorima

Slika nije dostupna Hyundai najavio novi brend električnih automobila i tri nova e-vozila

U ponudi su tako modeli s čak pet verzija motora i s tri veličine baterije, pri čemu osnovni model ENYAQ 50 iV koji će, naravno, biti i najjeftiniji dolazi s električnim motorom snage 109 kW i baterijom kapaciteta 55 kWh. U WLTP ciklusu taj bi model, prije zaustavljanja na punionici, trebao prijeći 340 km. ENYAQ 60 iV imat će snažniji motor (132 kW) i bateriju većeg kapaciteta (62 kW), a u skladu s tim i bolji domet od 390 km, dok model ENYAQ iV 80 dolazi sa 150 kW elektromotorom i 82 kW baterijom koja omogućuje već spomenutih i za e-vozila odličnih 510 km s jednim punjenjem baterije.

Sva tri navedena modela imaju pogon na stražnje kotače, a dostupna su još i dva modela s pogonom na sva četiri kotača. Izdržljivost baterije obje verzije iznosi do 460 km s jednim punjenjem, s tim da se modeli razlikuju po snagama motora - snaga elektromotora modela iV 80X iznosi 195 kW, dok snaga motora sportaša iV RS iznosi 225 kW.

Slika nije dostupna Novi električni BMW: Predstavljen model iX3

U unutrašnjosti dominira središnji zaslon osjetljiv na dodir dijagonale 13 inča putem kojeg se može upravljati opcijama automobila te 5,3-inčni virtualni kokpit. Što se dimenzija tiče, prva električna Škoda slična je modelu Kodiaq - 464,9 x 187,9 x 161,6 cm, uz kotače veličine od 18 do 21 inč, ovisno o modelu i željama kupaca. Prostora u prtljažniku ima i više nego dovoljno - 585 litara.

Slika nije dostupna Počinje novo razdoblje za VW: Najavljen početak prodaje vozila koje bi trebalo imati važnost poput Bube i Golfa

Početak prodaje Škode ENYAQ iV najavljen je za sljedeću godinu, a očekivana početna cijena iznosi oko 35 tisuća eura.

Izvor: Carwow
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti