U tijeku je testiranje električnog automobila koji "donosi puno zabave", ali i cijenu od pola milijuna dolara

Tržište električnih vozila ide u smjeru nižih cijena, no za one željne maksimalnih performansi i luksuza cijena uopće nije bitna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.07.2024. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od rijetkih automobilskih kompanija koja još nije predstavila električni automobil jest Ferrari. Čelnici talijanske tvrtke nisu htjeli žuriti s elektrifikacijom, no jasno im je da moraju uhvatiti korak s konkurencijom te je razvoj njihova prvog električnog automobila pri kraju.

Elon Musk Musk bi mogao koristiti taktiku Ferrarija kako bi povećao prodaju Cybertrucka

Iako je puno toga u vezi s tim automobilom još nepoznato, izvršni direktor Benedetto Vigna nedavno je rekao kako svoj prvi električni automobil žele napraviti "na pravi način" te da će kupcima omogućiti ono što i inače traže od njihovih vozila, a to je - "puno zabave". Vigna je naglasio kako se vozači ne odlučuju za propetog konjića iz jednog razloga, već Ferrari kupuju iz "kombinacije različitih razloga".

Što se njihova prvog e-automobila tiče, Vigna je potvrdio kako ga testni vozači kompanije već neko vrijeme testiraju te su s njim prošli nekoliko tisuća kilometara. Naglasio je kako je riječ o profesionalnim vozačima koji testiraju brojne automobile, tako da će im njihove informacije i usporedbe s drugim vozilima biti od velike važnosti prilikom daljnjeg razvoja.

Očekivanja od ovog automobila, naravno, iznimno su velika među ljubiteljima Ferrarija, a kao što je to slučaj i s ostalim sportskim jurilicama ove tvrtke, on će biti namijenjen samo za one jako dubokog džepa. Njegova cijena još nije poznata, no prema nekim prijašnjim izvještajima, za e-Ferrari trebat će dati više od pola milijuna dolara. Vigna nije potvrdio, ali ni demantirao tu cifru te je u razgovoru s novinarima rekao kako cijenu automobila definiraju mjesec dana prije njegova lansiranja, no s obzirom na to da je riječ o Ferrariju, ne treba se iznenaditi ako ona zaista bude oko pola milijuna dolara ili više.

Ferrari soba za spavanje u Ferrarijevom muzeju Da, ovo je soba s Ferrarijevim F1 bolidima u kojoj možete spavati

Inače, Ferrari je prošlog mjeseca otvorio vrata nove tvornice koja svu energiju dobiva iz obnovljivih izvora te koja će, kako je to tada slikovito komentirao Vigna, osvijetliti budućnost Ferrarija. U njoj će se, naravno, proizvoditi i prvi električni model, kao i prvi Ferrari s četiri vrata (SUV Purosangue). Osim automobila, u tvornici će se proizvoditi i baterije, električni motori i inverteri.

Kako će izgledati prvi električni Ferrari, kakve će opcije imati te koliko će stajati, trebali bismo saznati sljedeće godine, kada će ga kompanija službeno predstaviti, a godinu nakon toga, dakle 2026., trebala bi početi njegova prodaja. Osim ovog automobila, talijanska kompanija već razvija i svoj drugi električni automobil, no na njegovo ćemo predstavljanje ipak sačekati još nekoliko godina.

Izvor: Electrek 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti