Zabrinjavajuće otkriće: Kod pacijenata zaraženih koronavirusom pronađen čitav niz abnormalnosti na srcu

U velikoj znanstvenoj studiji provedenoj u 69 svjetskih zemalja među pacijentima oboljelima od COVID-19, tim sa Sveučilišta Edinburgh otkrio je oštećenja srca kod čak 55 posto pacijenata.

Branimir Vorša | 13.07.2020. / 15:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ultrazvučne snimke srca kod pacijenata zaraženih novim koronavirusom otkrile su čitav niz abnormalnosti koje mogu omesti pumpanje srca, a u najekstremnijim slučajevima, mogu dovesti i do njegovog zatajenja.

Liječnici sa Sveučilišta Edinburgh proučili su ehokardiograme više od 1200 pacijenata iz 69 zemalja svijeta te pronašli probleme sa srcem kod njih čak 55 posto. Jedan pacijent na svakih sedam, unutar tih 55 posto, imao je znakove "teških abnormalnosti" u radu srca.

Skenovi su pokazali oštećenja obje srčane komore kod više od trećine pacijenata, dok ih je tri posto pretrpjelo srčani udar, a još tri posto upalu srčanog mišića. Većina navedenih pacijenata prije istraživanja nije imala bilo kakve poznate srčane bolesti ili poremećaje.

Polovica ih je imala abnormalan sken, što nas navodi na mišljenje da je razlog tome viralna infekcija, kaže dr. Anda Bularga sa spomenutog Sveučilišta.

No, koliko je česta pojava oštećenja srca kod COVID-19 pacijenata u širem smislu i dalje ostaje nejasno.

Svakom trećem pacijentu je nakon provedenog istraživanja promijenjena terapija kao posljedica rezultata ekokardiograma, a doktorica Bularga smatra da bi, ako liječnik sumnja na problem sa srcem kod pacijenta, takvo skeniranje trebalo i napraviti.

Rezultati ovog istraživanja samo su još jedan u nizu dokaza da COVID-19 ne utječe samo na pluća, nego i na druge organe, uključujući mozak i srce.

Sad trebamo razumjeti točan mehanizam tih oštećenja, je li ono izliječivo i koje su dugoročne posljedice COVID-19 bolesti na srce, naglasio je voditelj studije, profesor Marc Dweck.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti