10 zapovjedi objavljivanja na društvenim mrežama

Mlađe generacije koje su odrastale s društvenim mrežama vide ih kao dio svog života i ne razmišljaju o posljedicama do kojih može doći zbog objave jednog "nezgodnog" posta.

Martina Čizmić | 20.03.2018. / 10:18

Društvene mreže (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Pojavom društvenih mreža i pametnih telefona nekako smo izgubili osjećaj privatnosti. Objavljujemo fotografije i informacije koje prije nikada ne bismo dijelili s gomilom stranaca.

Pa ipak, dovoljno je tek malo prokopati po društvenim mrežama kako bismo otkrili gdje potpuni stranci žive, rade, koji su im brojevi telefona ili članovi obitelji.

Starije generacije koje su odrastale prije pojave društvenih mreža još uvijek imaju određenu dozu opreza prema tome što objavljuju. No mlađe generacije koje su odrastale s društvenim mrežama vide ih kao dio svog života i ne razmišljaju o posljedicama do kojih može doći zbog objave jednog "nezgodnog" posta.

Upravo kako bismo izbjegli te nezgodne situacije, sastavili smo 10 zapovjedi objavljivanja na društvenim mrežama.

1) Prije nego što poželite objaviti nešto, stanite i razmislite. Sve što objavite na internetu javno je. Čak i ako su vam je profil privatan, uvijek postoji mogućnost da će netko od vaših prijatelja "preuzeti" status ili fotografiju i tako ju učiniti javnom.

Novogodišnje čišćenje digitalnog života

2) Ako niste spremni reći nešto osobi u lice, nemojte joj ni pisati na internetu.

3) Nemojte objavljivati "prljavo rublje" ma koliko to u tom trenutku bilo privlačno. Osim što ostavljate loš dojam, stvarate i negativan digitalni trag o sebi, ali i o drugoj osobi.

Netko je objavio vašu fotografiju? Facebook će vas obavijestiti o tome

4) Nemojte objavljivati i označavati osobe bez njihova dopuštenja. Ako vama ne smeta objaviti fotografiju, možda drugoj osobi smeta i ne želi da ju svi vide.

5) Isključite automatsko lociranje i geotagiranje, jer na taj način svima na svijetu govorite gdje se trenutno nalazite. Možda vam se čini da nije problem ako piše da objavljujete s Krete, ali nekome je to možda znak da je vaš stan prazan.

Shvaćaju li mladi koliko je bitno zaštititi svoju privatnosti i osobne podatke?

6) Nikada, ali nikada, ne objavljujte osobne i povjerljive informacije na društvenim mrežama. Adresa, broj telefona, lozinke, OIB ili brojevi kreditnih kartica mogu se veoma lako zloupotrijebiti kako bi vam se ukrao identitet.

7) Imajte na umu kako bi vaš profil na društvenim mrežama izgledao potencijalnom poslodavcu. Jer oni sve češće uz vaš životopis pregledavaju i profile na društvenim mrežama. Nešto što je prikladno za prijatelje, nije uvijek prikladno i za poslovne partnere.

Pazite što objavljujete na Facebooku - Šef vam vjerojatno gleda profil!

8) Razmislite kad nešto objavljujete. Koliko god bila dobra šala koju je šef izrekao na sastanku, nije prikladno odmah ju podijeliti sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama. Neke situacije bi trebale biti "zone bez društvenih mreža", ma koliko vam to teško palo.

9) Nemojte pretjerivati s objavljivanjem. Vaš je život zanimljiv, ali ne toliko zanimljiv da bi vaši prijatelji i pratitelji željeli znati baš svaki pokret koji ste taj dan napravili.

10) Razmislite koliko vremena provodite na društvenim mrežama. Da, one mogu biti izvrstan alat za povezivanje s dragim ljudima, ali su i veoma zarazne. Odredite vrijeme kad ćete ignorirati društvene mreže ili jednostavno isključite obavijesti koje vam stižu na pametni telefon i preuzmite kontrolu nad svojim vremenom.

Arianna Huffington poručila: Vrijeme je za promjene i odmor od telefona

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti