18 najutjecajnijih svjetskih zemalja postiglo sporazum o umjetnoj inteligenciji: "AI mora biti siguran po dizajnu"

Novi međunarodni sporazum neobvezujućeg karaktera predstavlja zajednički napor u oblikovanju odgovornog razvoja i primjene AI tehnologija u svijetu.

Branimir Vorša | 27.11.2023. / 10:04

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Sjedinjene Države, Velika Britanija i više od deset drugih nacija dogovorile su sveobuhvatan međunarodni sporazum za zaštitu umjetne inteligencije (AI) od zlouporabe. Ukupno 18 zemalja, uključujući Njemačku, Italiju i Singapur, predstavilo je dokument na 20 stranica u kojem se ističe nužnost da sustavi umjetne inteligencije budu napravljeni sigurni po dizajnu, dajući prioritet sigurnosti u njihovu razvoju i implementaciji.

Sporazum, iako neobvezujući, naglašava ključne preporuke poput praćenja zlouporabe sustava umjetne inteligencije, zaštite podataka od petljanja i provjere dobavljača softvera. Jen Easterly, direktorica Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture SAD-a, istaknula je važnost davanja prioriteta sigurnosti tijekom faze dizajna sustava umjetne inteligencije.

Digitalne tehnologije u EU DigitalEurope pozvao EU da ublaži pravila: Nemojmo ograničiti inovaciju AI-a prije nego što ima priliku razviti se

Ovo je prvi put da smo vidjeli potvrdu da se te mogućnosti ne bi trebale odnositi samo na kul značajke i kako ih brzo možemo staviti na tržište, pojasnila je Easterly.

Prioritet je sigurnost, a ne brz izlazak na tržište

Smjernice se bave zabrinutošću zbog sprječavanja toga da tehnologija umjetne inteligencije padne u pogrešne ruke, predlaže prakse poput provođenja sigurnosnih testiranja prije objavljivanja novih AI modela. Smjernice ipak ne ulaze u sporna pitanja u vezi s odgovarajućom upotrebom umjetne inteligencije ili etičkim razmatranjima o prikupljanju podataka za uvježbavanje modela umjetne inteligencije.

Iako je globalna zajednica pokrenula razne inicijative za oblikovanje razvoja umjetne inteligencije, mnogima nedostaju značajni mehanizmi provedbe. Sporazum odražava rastuću svijest o utjecaju umjetne inteligencije na industriju i društvo, priznajući potrebu za davanjem prioriteta sigurnosti nad ubrzanim pristupom tržištu.

Usred rastuće zabrinutosti o mogućim negativnim posljedicama umjetne inteligencije, uključujući prijetnje demokratskim procesima i premještanje radnih mjesta, zemlje poput Europe poduzele su korake naprijed u reguliranju umjetne inteligencije. Francuska, Njemačka i Italija postigle su konsenzus o reguliranju temeljnih modela umjetne inteligencije "obveznom samoregulacijom pomoću kodeksa ponašanja".

Umjetna inteligencija Udružile snage: Tri države dogovorile zajedničku regulaciju umjetne inteligencije

Unatoč naporima administracije američkog predsjednika Joea Bidena u zagovaranju regulacije umjetne inteligencije, podijeljeni Kongres SAD-a postigao je tek ograničen napredak. U listopadu je Bijela kuća izdala izvršnu naredbu s ciljem ublažavanja rizika od umjetne inteligencije za potrošače, radnike i manjinske skupine uz istovremeno jačanje nacionalne sigurnosti.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti